Connect with us

Politika

EVROPSKI PARLAMENT: Tužilačke zakone mijenjati uz javne konsultacije

Published

on

Odluka Skupštine da sačeka mišljenje Venecijanske komsije povodom tužilačkih zakona dobar je korak, kazao je šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Vladimir Bilčik i poručio da država ne smije nazadovati u reformama.

On je istakao da je izmjene zakonskog okvira, posebno u oblasti pravde, neophodno donositi uz javne konsultacije i u saradnji sa relevantim evropskim institucijama.

Bilčik je za Javni servis kazao da Crna Gora ne smije nazadovati u reformama, što se prvenstveno odnosi na tužilačke zakone.

Kako je naveo, odluka parlamenta da sačeka mišljenje Venecijanske komisije dobar je korak koji pozdravljaju u evropskim institucijama.

“Imali smo brojne zabrinutosti kada je riječ o “brzim promjenama” i posljedicama tih promjena.
Specijalno tužilaštvo bilo je važan dio pregovora o pristupanju, i Crna Gora treba da obrati pažnju ne samo na napredak, već i na moguće nazadovanje u dosadašnjim dostignućima”, kazao je Bilčik.

Na pitanje kako vidi promjene u bezbjednosnom sektoru, Bilčik je naglasio da je važno da se održi povjerenje u postupke Crne Gore koji su u skladu sa evropskim ciljevima.

“Sve što podriva povjerenje će se blisko pratiti u evropskim institucijama, i o tome ćemo razgovarati u EP”, kazao je Bilčkik.

Crna Gora je, dodaje on, predvodnik integracija na Zapadnom Balkanu između ostalog, zato što je konstano i 100 odsto usklađena sa vanjskom politikom EU.

“Svaka izmjena u tom dijelu bi bila nesrećna. Sve promjene moraju da budu u skladu sa praksama koje neće dovesti do preispitivanja u glavama partnera u EU ili u NATO-u kada je riječ o radu bezbjednosnog sektora u zemlji”, rekao je Bilčik.

On je opoziciju pozvao da se u potpunosti uključe u rad Skupštine.

“Bojkot bilo gdje na Zapadnom Balkanu, nije put naprijed. Ukoliko želi da postane punopravni član EU, Crnoj Gori je potreban sveobuhvatniji konsenzus oko osnovnih strateških prioriteta širom političkog spektra, nezavisno od linije koja dijeli vlast i opoziciju”.

Bilčik je najavio brojne amandmane na Izvještaj EP, o kojima će Spoljnopolitički odbor glasati sredinom aprila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije