Connect with us

Integracije

BEČIĆ: CG će ući u završnu fazu pregovaračkog procesa sa EU do prve polovine 2023.

Published

on

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da očekuje da će Crna Gora, do preuzimanja švedskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) u prvoj polovini 2023. godine, postići konkretne rezultate u poglavljima 23 i 24, i ući u završnu fazu pregovaračkog procesa.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas razgovarao sa ministarkom vanjskih poslova Švedske i predsjedavajućom OEBS-u, An Linde.

Bečić je kazao da je Crna Gora posvećena multilateralnim principima, i konstatovao da je članstvo Crne Gore u EU ključni spoljnopolitički cilj.

On je upoznao Linde sa radom Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, navodeći da je zadovoljan nastavkom saradnje i spremnošću za pružanjem ekspertske podrške u unapređenju pravnog okvira u dijelu izbornog zakonodavstva i jačanja demokratskih standarda.

Bečić je kazao da očekuje da će Crna Gora, do preuzimanja švedskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2023. godine, postići konkretne rezultate u poglavljima 23 i 24, i da će ući u završnu fazu pregovaračkog procesa sa Unijom.

On je, kako je saopšteno, govorio i o plodotvornoj saradnji Skupštine sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, predstavljajući brojne projekte od značaja za jačanje transparentnosti, otvorenosti i javnosti rada zakonodavnog doma.

Linde je istakla važnost uspostavljanja otvorenog političkog međustranačkog dijaloga u cilju uspješnog sprovođenja neophodnih reformi.

Ona je iskazala spremnost pružanja ekspertize Crnoj Gori kao partneru od povjerenja i ohrabrila istrajan rad na promjenama koje će u konačnom doprinijeti bržoj integraciji Crne Gore u EU.

Linde je kazala da se prioriteti Misije OEBS-a za period 2020-2025, u velikom dijelu poklapaju sa prioritetima crnogorske Vlade.

“U tom periodu planiramo da pružimo pomoć Skupštini, Državnoj izbornoj komisiji, kao i izgradnji slobodnog i otpornog medijskog pejzaža, uz reforme u oblasti bezbjednosti“, navela je Linde.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o saradnji u oblasti turizma.

“Linde je podijelila uvjerenje da postoje veliki potencijali za povećanje broja švedskih turista u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije