Connect with us

Politika

IZ DF-a NIJESU DOŠLI: Počeo dijalog partija na poziv Bečića

Published

on

Foto: RTCG

Predstavnici većine političkih partija, na poziv predsjednika Skupštine Aleske Bečića, počeli su dijalog u cilju rješavanja otvorenih pitanja znajčajnih za ubrzanje evrospskog puta Crne Gore.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF), kako su ranije i saopštili, ne prisustvuju sastanku.

Bečić je, u pozivu upućenom predsjednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, njihova zajednička obaveza.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

On je naveo da već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini.

Kako je kazao, upravo je za rješavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

„Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani“, navodi se u pozivu Bečića.

On je poručio da je dijalog jedini put do rješenja, “a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh“.

„Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije“, zaključuje se u pozivu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije