Connect with us

Integracije

KORDIĆ: EK sprema izvještaj o poglavljima 23 i 24

Published

on

Akcenat će biti na dobijanju izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila: Kordić - Foto: RTCG

Kancelarija za evropske integracije planira da, u susret dinamičnijoj fazi pregovora s Evropskom unijom, unaprijedi pregovaračku strukturu, saopštila je za Dan Zorka Kordić, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU).

Pojasnila je da je potreba za inoviranjem strukture i dinamike rada timova za pregovore posebno vezana za dva faktora.

“Novi sastav Vlade je uveo izmjene u pogledu broja, strukture i funkcionisanja ministarstava, pa ćemo u dijalogu s resorima povodom odabira predstavnika akcenat staviti na to da sve sektorske politike EU u 33 poglavlja pregovora budu adresirane na sveobuhvatan način. Potrebno je da resori obezbijede i odgovarajuće predstavnike u strukturi za praćenje sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazala je Kordić.

Ona je istakla da će nova metodologija za pregovore sa EU, iako u tehničkom smislu ne donosi tematske izmjene u pregovaračkom okviru sa Crnom Gorom, biti važna za unapređenje političkog dijaloga s EU.

Po njenom sudu, s obzirom da smo na pragu nove višegodišnje finansijske perspektive EU 2021-2027, mora se formirati i nova upravljačka struktura za korišćenje sredstava pretpristupne podrške IPA 3.

“Ovo je važno naročito da bismo obezbijedili instrumente za korišćenje sredstava iz Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, vrijednog devet milijardi eura. To je suma koju je EK namijenila za ekonomski oporavak regiona, uključujući projekte saobraćajne i energetske infrastrukture, zelene ekonomije i digitalne transformacije”, rekla je Kordić.

Ona je naglasila da su poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbjednost), zbog specifičnog pregovaračkog okvira koji EU ima sa Crnom Gorom, pokretač reformi i mjera napredovanja cjelokupnih pregovora.

“Za razliku od svih drugih poglavlja, prilikom čijeg otvaranja je Evropska komisija (EK) odmah definisala završna mjerila, u poglavljima 23 i 24 imamo i zadatak ispunjavanja takozvanih privremenih mjerila. Tokom 2021. godine akcenat će biti upravo na dobijanju izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, koji priprema Evropska komisija i podnosi ga državama članicama EU na usvajanje. Ovaj izvještaj bi trebalo da definiše završna mjerila za ova dva poglavlja, čime ćemo dobiti jasne smjernice za dalje reformske procese u vladavini prava”, pojasnila je Kordić i dodala da će u narednim mjesecima sinergijski napori sve tri grane vlasti biti ključni za ispunjavanje preostalih mjerila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije