Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Komuniciram sa Vučićem i Brnabić, odnosi sve bolji

Published

on

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je u intervjuu za Novu.rs da komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i da je veoma zadovoljan zbog toga. On je naveo da je nekoliko puta razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Vjeruje da će uskoro uslijediti i uzajamne posjete na najvišem državnom nivou.

Iako se očekivalo da će, po padu Demokratske partije socijalista s vlasti, odnosi Srbije i Crne Gore veoma brzo krenuti uzlaznom putanjom, intezivna komunikacija na najvišem državnom nivou je dugo izostajala. Prema rIJečima prvog čovJeka Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, to se u prethodom periodu ipak promIJenilo o čemu svJedoče brojne posJete crnogorskih ministara prIJestonici Srbije. Krivokapić je istakao da ne postoji nijedan razlog da ta saradnja ne bude na najvišem mogućem nivou, jer su, kako kaže, u pitanju dvije bratske zemlje.

U intervjuu za Nova.rs, Krivokapić se osvrnuo i na probleme unutar parlamentarne većine zbog najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića, odnosima sa koalicionim partnerima, kao i na kritike zbog toga što otvoreno iznosi svoje vjerske stavove.

„Primjetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvijek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te riječi, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija“, ističe on.

Šta očekujete od izbora u Herceg Novom? Kako vam djeluje atmosfera u ovom gradu?

KRIVOKAPIĆ: Od današnjih izbora očekujem ono što izbori i treba da budu – praznik demokratije. Građani Herceg Novog neka glasaju po savjesti i neka pobijedi najbolji.

Prethodnih dana se govorilo o tome da je Vlada Crne Gore poljuljana zbog slučaja „Leposavić“. Da li je to tačno?

KRIVOKAPIĆ: Vlada Crne Gore je stabilna i ne može je poljuljati bilo koji pojedinac, pa ni gospodin Leposavić. Već sam ranije rekao da će ova Vlada trajati pun mandat, u skladu sa zakonom. Kao premijer koji je mandat dobio od naroda i kao takav sam birao svoje ministre, imam apsolutno pravo da smijenim i sankcionišem bilo koga čijim radom kao premjer nijesam zadovoljan. Svako ko je postavljen na ma koju funkciju u Vladi mora biti svjestan da na tom položaju neće biti doživotno i da će sa iste otići onog trenutka kada se procijeni da njegov rad nije u interesu države i naroda.

Kako planirate da prevaziđete parlamentarnu krizu i umirite dio skupštinske većine koji vas oštrije napada od opozicije?

KRIVOKAPIĆ: Parlamentarna kriza, ako i postoji, nije izazvana od strane mene kao predsjednika Vlade, tako da oni koji tu krizu izazivaju, oni će je i umiriti. Siguran sam da su već odavno uvidjeli da je besmisleno raditi to što oni rade, jer takvo ponašanje i takvi postupci nanose štetu građanima koji su za njih glasali. Primjetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvijek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te riječi, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija. Razumijem da je to mnogima neobično, ali mene raduje činjenica da je ova Vlada Crnoj Gori obijezbedila toliki stepen demokratije.

Da li postoje kontakti sa Srbijom? Čini se da odnosi u posljednje vrijeme otopljavaju. Šta očekujete u budućnosti?

KRIVOKAPIĆ: Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Takođe, nekoliko mojih ministara je bilo u zvaničnoj posjeti svojim kolegama u Srbiji. Vjerujem da će uskoro uslijediti i uzajamne posjete na najvišem državnom nivou. Od budućnosti očekujem da pitanja o “otopljavanju odnosa” Crne Gore sa bilo kojom državom, a posebno sa nama bratskom Srbijom, budu prošlost, već da najbolji mogući odnosi Srbije i Crne Gore budu nešto što je najnormalnije i najprirodnije.

Kao što ste već rekli – veliki broj vaših ministara je već bio u posjeti Srbiji i zemljama u okruženju. Da li ćete i vi uskoro obići neku od država regiona?

KRIVOKAPIĆ: Već tokom ovog mjeseca odlazim u zvaničnu posjetu Sloveniji, a nedavno mi je stigao i poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, tako da tokom ovog mjeseca odlazim i u zvaničnu posjetu Sarajevu i Banjaluci i to me neizmjerno raduje.

Kako gledate na sve ozbiljniju polarizaciju društva i podjelu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste? Kako stati podjelama na put? Da li će predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori može još više produbiti te podjele?

KRIVOKAPIĆ: Smatram da se ta polarizacija vještački izaziva. Podjele u društvu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste stvaraju samo oni koji od tih podjela i sukoba profitiraju. I to ne samo politički, već i finansijski. Narod to sve više uviđa. Protestni skupovi kojima svjedočimo su posljednji trzaji onih struktura koje su stvarajući podjele i svađu među narodom proteklih decenija sticali ogroman finansijski i politički profit. Sada imaju jedan jedini cilj: da izrežiranim protestima sačuvaju sve ono što su proteklih decenija stekli šireći mržnju i podjele u državi. Ova Vlada im je u tome najveća prepreka.

Često ste kritikovani zbog izraženog vjerskog stava. Da li vas pogađuju navodi da zloupotrebljavate poziciju premijera sekularne države iznoseći svoja vjerska razmišljanja?

KRIVOKAPIĆ: Ne pogađaju me takvi navodi, prije svega zato što su neutemeljeni. Poziciju premijera ne zloupotrebljavam ni u jednom pogledu, pa ni u pogledu vjerskih pitanja. Žao mi je što mnoge iritira činjenica da je aktuelni crnogorski premijer vjernik i pravoslavni hrišćanin. Svoje vjere se ne stidim i baš zato što sam vjernik i hrišćanin, uvijek sam poštovao i cijenio svakog čovjeka, ma kojoj vjeri, naciji ili rodu pripadao. Tako će biti i u budućnosti. Uvijek ću se boriti za slobodu izražavanja i slobodu misli.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije