Connect with us

Politika

MIHAILO: Brišu se crnogorska država, narod i crkva

Published

on

Izmjene zakona kreirane prema mjeri Srpske pravoslavne crkve: Mihailo - Foto: cpc.org.me

Kako je crkvena imovina ujedno i kulturna baština, njenim oduzimanjem iz svojine države Crne Gore vrši se asimilacija i denacionalizacija posrbljavanjem crnogorskog naroda i nacije, oduzima im se istorija i sadašnjost, onemogućava budućnost, a to je i proces likvidacije autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i brisanje njenog identiteta u povijesti i stvarnosti. Drugim riječima, brišu se crnogorska država, narod i crkva, rekao je u intervjuu za Pobjedu mitropolit CPC Mihailo.

On kaže da je CPC imala brojne susrete sa diplomatama u našoj zemlji i da su “suočeni sa istinom” koju su im saopštili, “svi ambasadori se saglasili” da i oni znaju sve činjenice, ali da status CPC “treba da riješi crnogorska državna vlast”.

Govoreći o ključnim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Mihailo kaže da se one odnose na odredbe člana 62, 63 i 64.

“Te izmjene su urađene, jer sadržaj ova tri člana Zakona oduzima nasilničku moć i cilj Srpskoj pravoslavnoj crkvi da nezakonito prisvoji crkvenu svojinu Crne Gore koja je bila u njenom državnom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine, kada je definitivno osvajačkim aktom, u stvari zločinom, u korist ‘velike Srbije’ ukinuta crnogorska država, a dvije godine kasnije i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva”, rekao je on.

Izmjene zakona su, kako je rekao, kreirane “prema mjeri i onako kako odgovara Srpskoj pravoslavnoj crkvi”. Izmijenjeni dokument, kako navodi, “nije uručen Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, a iz tog zakona uklonjene su sve odredbe koje su smetale Srpskoj pravoslavnoj crkvi, suprotno Ustavu Crne Gore i zakonskoj proceduri”.

Na pitanje kada bi trebalo da počne gradnja hrama u Podgorici, te kako će biti finansirana, Mihailo odgovara: “Gradnja treba da počne čim se za to steknu svi potrebni uslovi. Izgradnja svetinje će biti finansirana sredstvima crnogorskog naroda u matici i dijaspori predvođenog donacijama i prilozima vjernika, poštovalaca i prijatelja CPC, kao i države Crne Gore”.

Prosrpske političke partije, kako je ocijenio, predvođene sa SPC “uradiće sve što je u njihovom programu i željenim ciljevima da onemoguće, opstruišu i štete egzistenciji i misiji CPC”.

“Kao što sam već rekao, njihov krajnji cilj je likvidacija Crnogorske crkve, naroda i države koji su neuništivi i vječni”, istakao je.

Smatra da će “i poslije Amfilohija SPC protiv CPC, Crnogoraca i države Crne Gore voditi svoju kontinuiranu, imperijalnu anticrnogorsku politiku koja je glavni sadržaj njene misije i njenog osvajačkog programa u cilju stvaranja ‘velike Srbije’, kao što je to radila i prije njega”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije