Connect with us

Politika

MVP: Ambasadori služili privatnim ili interesima raznih grupa ili pojedinaca

Published

on

Ambasadori treba da posjeduju najviši nivo digniteta: Radulović - Foto: youtube

Pored političkog agitovanja neprimjerenog diplomatskoj funkciji, među razlozima za opoziv sedmoro ambasadora Crne Gore je i sumnja da su neki od njih služili privatnim ili interesima raznih grupa ili pojedinaca.

To proizlazi iz odgovora Ministarstva vanjskih poslova (MVP), kojim rukovodi Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva navode da su razlozi za opoziv različiti, ali se ne precizira pojedinačno na koga se koja zamjerka ili kršenje Zakona o vanjskim poslovima odnosi:

“Neki od njih su intenzivno politički angažovani, te imenovani na ovako prestižne pozicije isključivo na toj osnovi, pri čemu je aktivan partijski angažman u ovoj profesiji apsolutno neprihvatljiv i neprimjeren. Drugi, među kojima ima i karijernih ili polukarijernih ambasadora su, nažalost, mnogo više nego državnim služili privatnim ili interesima raznih grupa ili pojedinaca, a neki su proizvod neprihvatljivih političkih aranžmana”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Vlada Crne Gore je prethodne sedmice, na inicijativu ministra Radulovića, predložila povlačenje Darka Pajovića iz Kine, Miodraga Vlahovića iz Ambasade pri Svetoj stolici, Obrada Miša Stanišića iz Bosne i Hercegovine, Veru Kuliš iz Njemačke, Dušanku Jeknić iz Ujedinjeni Arapskih Emiratia, Sanju Vlahović iz Italije i Tarzana Mioševića iz Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, ali i ranijim najavama nove vlasti, ovo nije konačan spisak onih koje će Vlada povući. Iz Ministarstva nijesu naveli ko je sljedeći koga namjeravaju da vrate u Podgoricu, navodeći da će “o eventualnom daljem povlačenju ambasadora odlučivati Vlada, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”.

Iz MVP-a navode da ambasadori treba da posjeduju najviši nivo digniteta kao najdostojniji predstavnici svoje države, te da kao takvi, ne smiju biti uključeni u aktivnosti predizborne ili postizborne političke kampanje. Odnosno, kako tvrde, u aktivnu promociju jedne partije i degradiranje ostalih kod sagovornika u zemljama prijema, što je bio slučaj.

“Treba podsjetiti, takođe, da se ambasadori, kao državni predstavnici, plaćaju iz budžeta koji finansiraju svi građani Crne Gore, bez obzira na njihovu političku pripadnost. Stoga se od njih očekuje da budu politički neutralni, bez obzira na njihova lična uvjerenja”. Ovakvim aktivnostima, kako navode iz MVP, opozvani ambasadori nanijeli su štetu Crnoj Gori na više nivoa, što je i dovelo do ovakve odluke.

“Manje je važno da li se radi o tri prethodna mjeseca ili tri prethodne godine”, dodaju iz Ministarstva, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić ranije obrazložio da je osnovni kriterijum bio povlačenje nekarijernih diplomata i onih koji su “nekorektnim djelovanjem u posljednja tri mjeseca nanijeli štetu Crnoj Gori”.

Poslanici opozicije tim povodom tražili su skupštinsko kontrolno saslušanje ministra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije