Connect with us

Politika

PAJOVIĆ: Instrukcija MVP pokušaj političkog revanšizma

Published

on

Darko Pajović, Foto: Twitter

Instrukcija Ministarstva vanjskih poslova o zabrani pristupa ambasadora ambasadama pokušaj je političkog revanšizma i netrpeljivosti, kazao je za Dnevnik RTCG ambasador u Kini Darko Pajović, kome su jutros, kako je potvrdio, dvojica crnogorskih diplomata zaposlenih u ambasadi pretresli kancelarije, tražeći službeni pečat i dokumenta.

On je poručio da na primitivizam neće odgovoriti primitivizmom.

Pretres prostorija ambasade Crne Gore u Kini izvršen je rano jutros po instrukciji Ministarstva vanjskih poslova. Ambasador Pajović je kazao da postupak Ministarstva prelazi granice pristojnosti, te da je riječ o neprihvatljivom i primitivnom gestu. Ističe da nikada nije podrivao autoritet crnogorskih institutcija, niti bilo kojim gestom ukazao da je ovakav postupak Ministarstva neophodan, prenosi RTCG.

“Ja razumijem pokušaj demonstracije sile, političkog revanšizma, netrepeljivosti, ali to nisu niti diplomatske, niti evropske vrijednosti i to neće dobro donijeti Crnoj Gori”, kazao je Pajović.

Veliku će štetu pretrpjeti ugled Crne Gore, koji je, svidjelo se to nekome ili ne, godinama izgrađivala crnogorska diplomatija, poručio je on.

Pajović je istakao da na primitivizam nikada nije odgovarao primitivizmom, pa da neće ni ovog puta. Prvo će, kako kaže, otići u kancelariju i uzeti lične stvari.

On dodaje da je ovo pravno nasilje, prekšen je ustav i zakon i međunarodne konvencije, koje vrlo jasno propisuju stvari u ovom slučaju.

Vlada ima pravo da vodi spoljnu politiku , kao i da bira kadar, i tu nema ništa sporno, kaže ambasador. No, ističe da se procedure znaju, a ovog puta nijesu ispoštovane.

Osim Pajovića, opozvano je jos šest diplomata. Kakvu god odluku da donesu, Pajović kaže da bi je trebalo civilizovano pozdraviti.

Posljednjom instrukcijom MVP-a ambasadorima je zabranjen pristup ambasadi, a istovremeno u istom dokumentu od njih je zatraženo da izvrše primopredaju dužnosti, sačine zapisnike, utvrde stanje na bankovnim računima, predaju bankovne kartice i da se o tome sačini zapisnik.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije