Connect with us

Politika

PEROVIĆ: Stavom o Srebrenici Vlada sebe trajno legitimisala

Published

on

Ne iznenađuje stav ministra pravde i ljudskih manjinskih prava Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici, baš kao što ne iznenađuje ni „lekcija“ koju Vlada premijera Zdravka Krivokapića naknadno drži ne svom ministru, nego javnosti, objašnjavajući joj na ovakav način značenje pojma genocid, izjavila je za Gradski radio iz Podgorice srpska istoričarka Latinka Perović.

„Poricanje genocida u Srebrenici gotovo da je ravno počinjenom zločinu, pravosnažno presuđenom pred dva međunarodna suda. Reakciju Vlade Crne Gore na osudu na koju je njihov stav o srebreničkom genocidu naišao u domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti razumem kao pokušaj revizije ovih sudskih presuda, koje dokazuju da genocid u Srebrenici nije bio slučajan. Naprotiv, sve je bilo najavljeno, kasnije i potvrđeno primarnim, sekundarnim i tercijalnim grobnicama“, kaže Perović.

Genocid u Srebrenici teret je na leđima cijelom regionu, kaže Perović.

„Negiranje genocida u Srebrenici ne dozvoljava zemljama bivše Jugoslavije da se konačno oslobode prijetnji od novih sukoba, agresija, promene granica i osvajanja teritorija, u ime čega su se činili ovakvi zločini“, kazala je srpska istoričarka za Gradski radio.

Umijesto da se ogradi od izjave ministra Leposavića, koji je izgovorio nešto što je suprotno međunarodnom pravu i svemu što znamo o počinjenom genocidu, Vlada Crne Gore je u naknadnom saopštenju pokazala da je saglasna sa navedenim ministrovim ocjenama, čime je sebe trajno legitimisala, zaključuje Perović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije