Connect with us

Politika

PKSCG: Na Badnji dan sa Cetinja pošaljimo svijetu poruku

Published

on

Foto: PKS

Patriotsko komitski savez (PKS) pozvao je svoje članstvo i simpatizere, sve ostale suvereniste i patriote, da svojim prisustvom na Cetinju, na Badnji dan, pošalju poruku svijetu, da postoje vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve, koji svoja prava na slobodu vjeroispovijesti već 28 godina ostvaruju pod vedrim nebom, na trgovima širom matične države.

Taj isti svijet mora da zna da u srcu Crne Gore, suverene i nezavisne države, žive njeni građani, obespravljeni po religijskom osnovu, usred svoje rođene kuće, u kojoj ne mogu pristupiti svojim vjerskim objektima, kojima od 1920.godine upravlja crkva susjedne države, navode iz PKS.

Oni ističu da svijet mora da zna da će izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dio teritorije suverene države Crne Gore, članice NATO saveza, „pripasti drugoj državi i da taj nasrtaj na suverenitet i slobodu, Crna Gora neće čekati skrštenih ruka”.

Niti može, jer bi takvo ponašanje bilo izdaja Crne Gore, dodaju u saopštenju.

Prema njihovoj ocjeni, Evropa i svijet moraju biti svjesni da prećutnom podrškom „nelegalnih i nelegitimnih poteza nove vlasti”, posebno uskraćivanju prava na slobodu vjeroispovijesti pravoslavnih Crnogoraca, doprinose sve dubljoj provaliji između pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, sve većem antagonizmu i netrpeljivosti.

Za samo mjesec dana rada nove vlasti, Crna Gora je proključala, ističu oni.

Marginalizovanjem Crnogoraca kao samosvojne nacije u svakom smislu, samo se postiže kontraefekat. Iz PKS-a poručuju da će vrijeme brzo pokazati da ćemo, kao jedini izlaz iz ove situacije, „uraditi ono što smo uvijek činili kroz istoriju: ujediniti se i zajedno izboriti za suverenu i građansku državu-ili nas neće biti”.

„Poštovaoci komita, patriote, suverenisti i građani, naše mjesto je 6.januara na Cetinju, uz našu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, obespravljenu i progonjenu, vrijeđanu i ponižavanu, ukinutu pa vaskrslu, ali dostojanstvenu i stamenu u svakom istorijskom trenutku Crne Gore. A mi, današnji, živimo tu istoriju i moramo je biti dostojni. Zato 6.januara, u 15 sati, mjesto nam je u srcu naše države, našem simbolu trajanja, čojstva i prkosa-prijestonom Cetinju ! Za pravo, čast i slobodu! Da je vječna Crna Gora”, zaključili su u saopštenju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije