Connect with us

Politika

POPOVIĆ PISAO VAN BALENU: Traži donošenje rezolucije EU parlamenta o vjerskim pravima Crnogoraca

Published

on

Upoznao ALDE savez sa situacijom u Crnoj Gori: Popović i Van Balen - Foto: Liberalna Partija

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović uputio je pismo predsjedniku ALDE saveza Hansu Van Balenu u kojem ga je upoznao sa političkom situacijom u Crnoj Gori, sa štetom koju pravi nova Vlada, klerikalizacijom društva i potpunim urušavanjem vladavine prava i ljudskih sloboda, saopšteno je iz te partije.

On traži od Van Balena da pokrene postupak internacinalizacije crnogorskog pitanja i učini sve da se zaustavi proces vjerske segregacije. Liberalna partija od Van Balena traži i da izvrši pritisak na novu vlast da povuče izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ako treba,  donese novi, koji će biti u skladu sa praksom EU.

“Tražimo donošenje rezolucije Evropskog parlamenta o stanju vjerskih prava nacionalnih crnogoraca pravoslavne, islamske i katoličke vjeroispovjesti. Ova rezolucija treba posebno da obuhvati zaštitu prava Crnogorske pravoslavne crkve i da obezbijedi njen ravnopravan status u Crnoj Gori. Apsurd je da većinski narod nema pravo da ima svoju crkvenu zajednicu i da ispovijeda vjeru u crkvenim objektima, jer im Vlada zabranjuje da posjeduju crkvene objekte i grade nove”, napisao je Popović.

ALDE savez u Evropskom parlamentu zauzima skoro 100 poslaničkih mjesta, okuplja čak šest premijera država EU, uključujući predsjednika Francuske, i isto toliko evropskih komesara.

Popović se Van Balenu obratio, kako ukazuje u pismu, u ime svih ugroženih pripadnika većinskog crnogorskog naroda i kao dosljedan i nedvosmislen borac za prava svih građana Crne Gore bez obzira na njihove lične ili kolektivne posebnosti i osobenosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije