Connect with us

Politika

POSLANIK U EP: Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi

Published

on

Poslanik Evropskog parlamenta Tomislav Sokol (EPP) pozvao je evropske institucije da budno prate stanje u Crnoj Gori i da ne dopuste napade na pripadnike tamošnjeg autohtonog hrvatskog naroda „pa makar to značilo i korištenje političkog pritiska na Crnu Goru s evropskog nivoa“.

U zadnje vrijeme primjećuje se porast ekstremizma u Crnoj Gori i napada na pripadnike našeg naroda, što nerijetko uključuje i napade na njihov tjelesni integritet i imovinu. Prijetnje koje pripadnici našeg naroda u Crnoj Gori učestalo dobijaju pretežno dolaze od strane srpskih nacionalista. Bojim se da se ovdje radi o sistemskim i unaprijed osmišljenim napadima koji za cilj imaju zastrašiti Hrvatice i Hrvate koji njeguju i čuvaju svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori“, istakao je Sokol tokom sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Hrvatski poslanik iz grupe Evropske narodne stranke (EPP) je dodao da postoje i saznanja o tome da su Hrvatima u Crnoj Gori bojom označavani kućni pragovi.

‘To neodoljivo podsjeća na perfidne prakse iz nekih prošlih vremena. Tako nešto smatram apsolutno nedopustivim i iskoristiću sva dostupna sredstva da pitanje zaštite pripadnika hrvatskog naroda u bilo kojoj državi svijeta postavim visoko na listu prioriteta međunarodne zajednice’ – zaključuje Sokol.

Sjednica Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore održava se nekoliko dana nakon što je Odbor za vanjske poslove (AFET) usvojio Izvještaj o Crnoj Gori za 2019. i 2020, u kome je oštro osudio verbalne i fizičke napade i zastrašivanje nacionalnih manjina u Crnoj Gori te naglasio potrebu za njihovom zaštitom.

Klub posalnika EPP-a je najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu sa 175 zastupnika iz svih država članica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije