Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Očigledna namjera vlasti da ućutka neistomišljenike

Published

on

Foto: Pobjeda

Očigledna je namjera nove vlasti i njenih značajnih predstavnika na različitim pozicijama moći da uplaši i ućutka neistomišljenike tako što će za postizanje tog cilja koristiti djelove institucija sistema, policije i pravosuđa, saopšteno je iz Matice crnogorske.

Predsjednik Matice Dragan Radulović rekao je da u toj organizaciji sa zabrinutošću uočavaju sve učestalije progone i difamacije istaknutih crnogorskih intelektualaca od nove vladajuće većine.

On dodaje da je nakon uglednih članova Matice i stvaralaca Borislava Jovanovića i Luke Lagatora, koji su doživjeli mnoge neprijatnosti zbog falsifikata i neistina izrečenih na njihov račun od visokih predstavnika zakonodavne vlasti, ovih dana grubim napadima izložen i Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Kazao da je Čirgić izložen grubim napadima i pokušajima diskreditacije zbog javno izrečenih stavova.

„Očigledna je namjera nove vlasti, i njenih značajnih predstavnika na različitim pozicijama moći, da uplaši i ućutka svoje neistomišljenike tako što će za postizanje tog cilja koristiti djelove institucija sistema: policije i pravosuđa”, rekao je Radulović.

On je upitao da li takvi primjeri postaju praksa i znači li to da ćemo takvu vrstu prijetnje i zloupotrebe uskoro biti normalna.

Radulović je ocijenio da, iako institucije još odolijevaju grubim nasrtajima, očigledna nada nove vlasti da će i one na kraju popustiti pod pritiscima.

„A onda bi se intelektualni i politički sporovi u društvu, umjesto u javnom diskursu, dijalogom i razmjenom argumenata, rješavali na represivan način koji nije primjeren demokratijama, instrumentalizacijom institucija u korist centara moći čiji predstavnici raspolažu sa više sile”, naveo je Radulović.

Rekao je da ako je to suština najavljene „demokratije i slobode“, onda kao država i društvo ulazimo u prostor ozbiljne opasnosti, za sve podjednako.

„Polemike i rasprave često nijesu lišene teških riječi i oštrih formulacija, i umiju biti neprijatne za učesnike. Međutim, to se rješava u tekstu, a ne u stanici Centra bezbjednosti. Ili se, najzad, rješava na sudu u građanskoj parnici, ukoliko su nekome nanijete štete ugledu i izazvani duševni bolovi”, kazao je Radulović.

Matica je apelovala na institucije sistema i njihove predstavnike da u ovim turbulentnim vremenima veoma pažljivo procjenjuju stepen sopstvene uloge i zakonske okvire djelovanja, i da ne dopuste svakovrsnu instrumentalizaciju i zloupotrebu od vlasti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije