Connect with us

Politika

ŠEHOVIĆ: Vlada promoviše teokratiju, ključ u dijalogu i saradnji progresivnih građanskih partija

Published

on

Cijenim da je ključ dijalog i saradnja između progresivnih građanskih snaga, bile one trenutno vlast ili opozicija. I znam da je to moguće. Jer ovakav raspored snaga ne može trajati, i to zato što trenutnu vlast na okupu drži mržnja, a građansku vlast bi, i pored razlika, na okupu držale iste temeljne, evopske vrijednosti. Neodrživa je situacija u kojoj se predsjednik Vlade umjesto kao državnik i prvi čovjek Vlade, ponaša kao vjerski poglavar, kazao je u gostovanju na TVCG potpredsjednik SD Damir Šehović.

“Istovremeno, ne mogu da prihvatim argumente građanskog dijela ove vlasti koji kaže: “Ne interesuje nas 1918. godina”. Jer gospodo, vi ne vodite NVO nego državu, i to podijeljenu državu sa očiglednim istorijskim kolektivnim traumama, i retorika zelene NVO u ovakvim patološkim uslovima nikome ne pomaže da napravi korak naprijed, već nas može nas dovesti do apsurdne situacije da nas ne interesuje što je ulica nazvana po ratnom zločincu, ako je kvalitetno urađena”, navodi Šehović.

On je naglasio da najveću odgovornost za društvenu političku paralizu ima vladajuća većina.

“Najveću odgovornost za trenutnu društveno-političku paralizu i izražene podjele ima aktuelna vlast, čiji pojedini istaknuti predstavnici, kao i pojedini članovi Vlade: negiraju genocid; Crnogorce ne priznaju i nazivaju ih “Milogorcima” i “Dukljanima”; što se skrnave spomenici NOB-a; što se pokreće disciplinski postupak protiv nastavnice koja promoviše antifašizam; a u međuvremenu imamo premijera koji se slika sa ekstremnim navijačkim grupama poznatim po transparentu “Ratko Mladić srpski heroj”, dodaje Šehović.

Dodao je i da Predsjednik Vlade može da bude vjernik kući, te da je odlaskom u nenajavljenu tajnu noćnu posjetu Beogradu ne samo pogazio Ustav, nego i ponizio građansku i sekularnu Crnu Goru.

“On se na kraju osvrnuo i na prosvjetu, te činjenicu da je sadašnja vlast decenijama pričala kako će kad dođe na vlast odmah promijeniti centralizovani način izbora direktora škola. Ipak, kad su došli na vlast, odjednom su zaboravili na to obećanje i pritom krenuli u otvorenu “čistku” i odmazdu nad blizu 1000 nepoželjnih i nepodobnih kadrova iz obrazovanja”, zaključuje Šehović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije