Connect with us

Politika

SKUPŠTINA CG: Počinje sa radom Parlamentarni kanal

Published

on

Jedan od najznačajnijih projekata, koji će umnogome povećati transparentnost i otvorenost Skupštine Crne Gore i njenu dostupnost za građane, Parlamentarni kanal, biće pušten u rad u četvrtak 25. marta u 12 sati, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Na Parlamentarnom kanalu, koji će se u početku emitovati kao pilot projekat, osim plenarnih sjednica, biće moguće pratiti uživo i u repriznim terminima i sjednice odbora Skupštine Crne Gore. Prethodno je znatno olakšano nakon što su svi tehnički predulovi obezbijeđeni nabavkom najsavremenije opreme – robotizovanih kamera i moderno opremljene režije u dva skupštinska salona i jednoj sali. Zbog toga, neće biti dodatnih troškova što se tiče angažovanja eksternog kadra, već će dobar dio pomenutog posla iznijeti upravo zaposleni u Skupštini, navode u saopštenju.

Potrebno je istaći da će, nakon pilot projekta, biti osmišljena i sadržajna programska šema, koja će sadržati najnovije vijesti iz Skupštine, kviz o parlamentu i parlamentarizmu, kao i druge edukativno – kulturne sadržaje koji priliče ovom kanalu i tematski su vezani za njega. Dakle, očekuje se da program bude prilagođen za građane svih uzrasta, kako bi kod svih generacija razvio pravu sliku o značaju Skupštine Crne Gore i njenom radu i približio ga građanima. U tom smislu, u planu je i kreiranje i opremanje novog TV studija koji će se nalaziti u skupštinskom zdanju, a koji će, između ostalog, omogućiti intervjue i emisije sa poslanicima i direktna uključenja iz Skupštine.

Jedna od najznačajnijih novina, čija realizacija će uskoro i početi, jeste i uvođenje prevođenja na znakovni jezik nekih od najvažnijih sjednica Skupštine. Ova novina će upravo startovati 25. marta, na sjednici posvećenoj Premijerskom satu. Na ovaj način, nakon sajta Skupštine koji je prilagođen slijepim i slabovidim usobama, ali i obezbjeđivanja mjesta u plenarnoj sali sa kojeg se osoba u kolicima može obratiti, ovaj saziv crnogorskog parlamenta je pokazao nesumnjivu spremnost da poboljša pristupačnost Skupštine i njenog rada osobama sa invaliditetom.

Na ovom mjestu vrijedno je podsjetiti i da su uslovi za rad novinara i izvještača iz Skupštine znatno unaprijeđeni, nakon što je novinarska loža tehnički opremljena.

Skupština Crne Gore nastaviće sa realizacijom projekata koji će u značajnoj mjeri povećati transparentnost rada i omogućiti otvoreniji pristup građankama i građanima Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije