Connect with us

Politika

SMAILOVIĆ: Uvođenjem vjeronauke u škole ugrozio bi se princip građanske države

Published

on

Postojanje odvojenih vjerskih škola mnogo je bolje rješenje: Smailović - Foto: BS

Uvođenjem vjeronauke u sistem obrazovanja ugrozio bi se princip građanske države, ocijenio je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović. On smatra da bi u tom slučaju neminovno došlo do razvijanja diskriminacije po osnovu vjeroispovijesti.

“Pokretanje inicijative da vjeronauka bude sastavni dio obrazovnog sistema od političkih subjekata vladajuće većine nije ništa drugo do usmjeravanje u političke svrhe prava na slobodu izražavanja vjerskih ubjeđenja”, saopštio je Smailović.

On ističe da se BS zalaže za sekularno uređenje države, što znači odvojenost vjerskih od javnih institucija.

“Predlog uvođenja vjeronauke u obrazovni sistem je antisekularni zahtjev. Kao što nauka i obrazovni sistem imaju svoju ulogu u jednom društvu, tako i religija i vjerske institucije imaju svoju ulogu. Oba ova segmenta treba razvijati, ali ne miješati”, kazao je Smailović.

On ističe da je pitanje vjere intimno pitanje odnosa čovjeka prema onom uzvišenom, pa je treba sačuvati od birokratizacije, banalizovanja i nametanja putem obrazovnog sistema.

“Postojanje posebnih vjerskih škola mnogo je bolje rješenje od uvođenja vjeronauke u klasični obrazovni sistem. Vjerovanje treba da bude stvar izbora, a ne nametanja kroz obrazovni sistem”, kazao je Smailović.

U tom kontekstu, smatra on, država treba da ima ulogu da obezbijedi jednake uslove za razvoj svih vjerskih institucija i stvara klimu slobode izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije