Connect with us

COVID-19

STANIĆ: Nove mjere su dokaz da će odluke Vlade donositi vjerski lideri

Published

on

Foto: SDP CG

Nove mjere koje je za suzbijanje pandemije korona virusa donijelo Ministarstvo zdravlja pokazuju da će odluke ove Vlade donositi vjerski, a ne (nazovi) politički lideri, saopštili su iz SDP-a.

„Odluke su direktan udar na Ustavom određeni karakter Crne Gore kao sekularne države, budući da propisuju značajna i vrlo ozbiljna ograničenja prava svim građanima, osim ako se odluče da posjete crkve. Jasno je da ove mjere isključuju  velike grupe građana, čime se direktno udara na građansko utemeljenje Crne Gore”, rekao je portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

On dodaje da se ovim pored Ustava krši i Zakon o državnim i drugim praznicima kojim je propisano da je Nova godina praznik u Crnoj Gori, a da se prava na osnovu vjerskih praznika ostvaruju samo za pripadnike određene vjere.

Kako on kaže, pretvaranje Crne Gore u pravoslavni Iran se vidi i na ovom i na brojnim drugim primjerima, ali to ne treba da čudi kad znamo da je Vlada formirana u manastiru i gdje su svi ministri samo jedne vjere.

„Ovim mjerama se i borba protiv  opasnog virusa stavlja u kontekst nezamjeranja SPC, a upravo bi značajni gubici koje je ova vjerska zajednica imala zbog korona virusa morali biti opomena da se prekine sa masovnim vjerskim okupljanima.”

„Zbog svega ovoga pozivamo Vladu Crne Gore da pod hitno izmijeni odluku na način da ona bude u skladu sa Ustavom i zakonima države i dajemo punu podršku građanima koju su se putem peticija usprotivili ovakvim selektivnim mjerama”, zaključio je Stanić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije