Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Zakonski inžinjering pokušaj je izmjene biračkog tijela i uticaja na ishod narednih izbora

Published

on

Zlatko Vujović

Liberalizacija dobijanja crnogorskog državljanstva, koja je jedna od ideja novog zakona, pokušaj je da se zakonskim inžinjeringom izmijeni biračko tijelo i na taj način utiče na ishod narednih izbora, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je nedavno da će Vlada riješiti problem velikog broja građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nijesu dobili crnogorsko državljanstvo.

Vujović za agenciju MINA kazao da je veoma teško oteti se utisku da najavljene promjene nemaju veze sa promjenom strukture biračkog tijela, a posebno nacionalne strukture pred naredni popis.

Dodao je da crnogorska Vlada, u prethodnih nekoliko mjeseci, umjesto da je fokusirana na ekonomsko socijalna pitanja, stalno se kreće unutar začaranog kruga koji je vezan za identitetska pitanja.

„S obzirom da nas čekaju izbori na nekoliko nivo – lokalni, predsjednički, a moguće i vanredni parlamentarni, otvaranje ovog pitanja, u ovom trenutku, a da nije stvarno utemeljeno na nekim čvrstim razlozima, moglo bi biti tumačeno kao pokušaj da se promjenom u strukturi biračkog tijela utiče na rezultate izbora”, kazao je Vujović.

On smatra da je postojeći Zakon o crnogorskom državljanstvu prilično dobar, a da bi se trebalo fokusirati na probleme pri njegovom sprovođenju, odnosno na kontrolu i ispravljanje grešaka ukoliko su nekim građanima uskraćena njihova prava.

„Ali liberalizacija dobijanja crnogorskog državljanstva, što se moglo čuti kao jedna od ideja koja bi bila sadržana u budućem zakonu, definitivno bi bila pokušaj da se glasovima onih koji ne bi trebalo da budu u biračkom spisku, mijenja izborna volja građana. To je već rađeno u slučaju Herceg Novog devedesetih godina kada je tada jedinstveni DPS potpuno izmijenio nacionalnu strukturu toga grada radi izbornog inžinjeringa”, istakao je Vujović.

Podsjetio je i na obećanje Vlade da sredi stanje u biračkom spisku Crne Gore, i kazao da bi ovo što je najavljeno imalo suprotan efekat – stvaranje haosa i uvođenje u birački spisak onih osoba koje ne bi trebalo da budu tu.

On je kazao da Crna Gora ima prilično veliku dijasporu i da bi Crna Gora, ukoliko bi usvojila liberalniji pristup dobijanja državljanstva, morala da mijenja i izborni sistem.

Vujović ističe da bi se na taj način otvorilo pitanje kako i gdje glasa dijaspora, kao i cijeli niz pitanja kako je moguće sprovoditi izborni proces.

„U ovom trenutku teško da imamo vremena i političkog konsenzusa kako bi se ova pitanja riješila. Stoga, ipak se nadam da je namjera Vlade više da se poštuje postojeći zakon, a ne nikako da se na vještački način, jednim inženjeringom, pokuša promijeniti volja birača na izborima”, zaključio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije