Connect with us

Politika

ZIROJEVIĆ: Policija je dužna da štiti građane

Published

on

Službenik Uprave policije, dužan je da štiti bezbjednost i štićenog lica koje prevozi, ali i svakog građanina Crne Gore, zato smo začuđeni reakcijom Uprave policije koja ni u jednoj rečenici nije konstatovala da se njihov službenik ponašao neprofesionalno i da je incident posljedica takvog ponašanja, saopštio je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

On je poručio da su čuđenjem smo se upoznali sa reagovanjem Uprave policije povodom jučerašnjeg incidenta u mjestu Bogetići, na putu Podgorica-Nikšić, prilikom kojeg su povrijeđena dva građanina koji su učestvovali u blokadi magistrale.

“Menadžment Uprave policije u saopštenju „zaboravlja“ da navede da je njihov službenik više puta postupio neprofesionalno i suprotno pravilima službe, čime je ugrozio i bezbjednost „štićene“ ličnosti, ali i bezbjednost okupljenih građana”, kazao je Zirojević.

Službenik Uprave policije, ističe, postupio je neprofesionalno kada je u pitanju bezbjednost štićene ličnosti koju je vozio.

“Naime, kada štićena ličnost kreće na put, službenici koji je obezbjeđuju dužni su, prije polaska, provjeriti cjelokupnu trasu puta kojim je planirano da štićena ličnost prođe. Nakon toga, u toku samog putovanja, prilikom ulaska na svaku teritoriju opštine kroz koju štićena ličnost u toku puta prolazi, službenici koji je obezbjeđuju dužni su da pozovu dežurnu službu centra ili odjeljenja bezbjednosti te opštine i provjere da li na putu postoji nešto što bi moglo ugroziti njenu bezbjednost”, kazao je Zirojević.

Naglasio je da ukoliko tako nešto postoji, službenik je dužan ili da odabere alternativnu trasu kuda će proći, ili da se okrene i vrati nazad, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti, ali ni onih građana koji su, u ovom slučaju, blokirali magistralu.

“Pošto nije realno za pretpostaviti da službenik nije znao da je put pod blokadom, jer je o tome posredstvom medija bila upoznata cjelokupna crnogorska i regionalna javnost, jedino logično objašnjenje jeste da je službenik namjerno ugrozio bezbjednost štićene ličnosti”, navodi Zirojević.

Pritom, kaže, treba imati na umu da je, da bi došao direktno u masu koja je blokirala saobraćaj, morao obići poveliku kolonu vozila koja se iz pravca Podgorice ka Nikšiću nalazila na pomenutoj lokaciji.

“Da li je razlog neznanje, ili demonstracija sile nad okupljenim protestantima, ne znamo. Na kraju, službenik koji je upravljao vozilom u kojem se nalazila ćerka premijera Krivokapića ni na koji način nije smio ugroziti okupljene protestante, što je on učinio imajući u vidu da su dva čovjeka zadobila lakše tjelesne potrebe nakon njegovog manevra sa vozilom”, zaključio je Zirojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije