Connect with us

Fudbal

KRAJ JEDNE ERE: Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope formiralo Superligu

Published

on

Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige, novog takmičenja koje bi trebalo zamijeniti Ligu šampiona.

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi žestoke sanckije te da pored tog takmičenja neće moći učestvovati u bilo kojim drugim nogometnim okvirima.

“Radujemo se diskusijama s UEFA-om i FIFA-om kako bismo došli do najboljih ishoda za novu ligu, ali i za fudbal u cjelini”, navodi se u saopštenju klubova.

Predviđeno je da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, obvezujući se da će čuvati tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u centru klupskog takmičenja.

Projekt novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Sezona bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igraće baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi kao podršku svojim planovima, objavio je Klix.

Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije