Connect with us

Region

DODIK: Ikonu ću vratiti Ukrajini ako dokažu da su je tražili prije poklanjanja Lavrovu

Published

on

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi neki funkcioneri iz Republike Srpske (RS) bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

“Primjer za to je ikona, u vezi sa kojom se neprekidno vodi haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju sa Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone”, rekao je Dodik u intervjuu agenciji Srna.

On je dodao i da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom prihvatiću da im je predamo”,rekao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba 6. januara je na svom Tviter profilu objavio da Ukrajina i dalje zahtijeva da joj se vrati ikona iz Luganjska, koju je Dodik sredinom decembra prošle godine poklonio Lavrovu.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je 6. januara Dmytro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova na Tviteru.

Dodik je pozlaćenu ikonu uručio Lavrovu 14. decembra.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je 23. decembra vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 18. decembra formiralo predmet.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije