Connect with us

COVID-19

EU: Potrebne dozvole za izvoz vakcina AstraZeneke od SAD

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Evropska unija zatražiće od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz vakcina AstraZeneke kako bi nadomjestila vlastite nedostatke u snabdijevanju, objavio je u subotu Fajnenšal Tajms.

Kako je navedeno u izvještaju FT-a, osim isporuke velikog broja doza, želja EU je da Vašington osigura slobodan protok glavnih sastojaka vakcina potrebnih za proizvodnju u Evropi.

„Vjerujemo da možemo da sarađujemo sa SAD-om kako bismo osigurali da ugovorne obaveze proizvođača vakcina prema Evropi budu u potpunosti ispoštovane”, citirao je FT Evropsku komisiju.

Kako prenosi Hina, članice EU počele su sa vakcinacijom krajem decembra, međutim, proces ide mnogo sporije nego u ostalim bogatim zemljama kao što su Velika Britanija i SAD. A kao glavni uzrok sporog napretka zvaničnici su naveli probleme u snabdijevanju proizvođača.

Evropska komisija i Italija ove nedjelje su blokirale pošiljku vakcina protiv koronavirusa AstraZeneke namijenjenu Australiji jer proizvođač nije ispunio ugovorne obveze prema EU.

“Neprestano radimo na poboljšanju isporuke i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za drugi kvartal”, kazao je Paskal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, evropskim zakonodavcima na javnoj raspravi u februaru.

EU takođe planira da proširi svoj autorizacioni koncept za izvoz vakcina protiv Kovida-19 do kraja juna, kazala su dva izvora iz EU, prenosi Rojters.

Prema konceptu, kompanije moraju dobiti odobrenje prije izvoza vakcina, ali mogu biti i odbijene ako ne poštuju ugovorne obaveze prema EU. Evropska komisija i AstraZeneka nisu bile dostupne za komentar, prenose agencije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije