Connect with us

Evropa

RUSIJA: Navaljni priveden na moskovskom aerodromu

Published

on

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni. Foto: Rojters

Ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog policija je zadržala na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavljao nakon navodnog pokušaja trovanja prošlog ljeta.

Navaljni i njegova supruga Julija napustili su avion zajedno, u nedjelju uveče, sa ostatkom putnika i autobusom se odvezli do terminala. Aktivista je uhapšen na imigracionom stolu. Ruska zatvorska vlast potvrdila je zadržavanje.

Navaljni, za kojim se tragalo zbog kršenja mjera uslovnog oslobođenja, iz prethodnog krivičnog postupka, ostaće u pritvoru sve dok sud ne donese presudu o restrikcijama protiv njega, navedeno je.

Avion Navaljnog sletio je na moskovski aerodrom Šeremetjevo, preusmjeren sa aerodroma Vnukovo gdje se okupila velika gomila njegovih pristalica. Na aerodromu je došlo do manjih prepucavanja sa policijom i nekoliko hapšenja. Tu su bili i njegovi bliski saradnici Ljubov Sobol i Ruslan Šavedinov. Ranije ove nedjelje otkriveno je da je Navaljni objavljen na potjernici u Rusiji malo prije nove godine.

Opozicioni aktivista i aktivista za borbu protiv korupcije optužen je za kršenje mjera uslovnog oslobođenja. 2014. godine dobio je kaznu od tri i po godine uslovno na pet godina zbog pronevjere 30 miliona rubalja (400.000 američkih dolara) od dvije firme, od kojih je jedna francuska marka kozmetike Yves Rocher. Kazna mu je uslovljena na pet godina, prije nego što je produžena za još godinu dana. Trebalo je da istekne 30. decembra 2020.

28. decembra, Federalna kaznena služba pozvala je Navaljnog u probacijski ured u Moskvu, gdje je trebalo da se redovno prijavljuje zbog uslova kazne. Ali on je ostao u Njemačkoj i nije prisustvovao sastanku. Kaznena služba je insistirala da je vođa protesta namjerno izbjegavao njihov nadzor, jer su medicinski papiri, koje su objavljivali njemački ljekari, otkrivali da su njegovi zdravstveni problemi već prošli i da je bio u stanju da putuje u Rusiju.

Agencija smatra da bi ovaj nedolazak i pet drugih propuštenih sastanaka trebalo da budu osnova za uslovnu osudu Navaljnija da se zamijeni stvarnim terminom iza rešetaka. U srijedu, kada je Navaljni najavljivao povratak iz Berlina, rekao je da nije njegova odluka da napusti Rusiju i da je nestrpljiv da se vrati kući, uprkos onome što je nazvao „fabrikovanjem novih slučajeva protiv njega”.

Navaljni je u Njemačkoj od kraja avgusta 2020. U Berlin je isporučen u komi nakon pada na domaćem letu u Rusiji nekoliko dana prije toga. Medicinari na klinici Charite u njemačkoj prijestonici tvrdili su da su njihovi testovi pokazali da je aktivist otrovan nervnim agensom Novichok, što su osporili ljekari koji su liječili Navaljnog u Sibiru.

Ruske vlasti istakle su da je Berlin na sve zahtjeve za medicinskim podacima aktiviste ostao bez odgovora, zajedno sa ponudama da zajedno istraže incident. Opoziciona ličnost optužila je predsjednika Vladimira Putina za njegovo navodno trovanje. Kremlj je negirao ovu tvrdnju, portparol Dmitrij Peskov optužio je Navaljnog da ima kompleks „Mesija“. I Peskov i Putin su uprli prst u moskovskog lidera protesta, rekavši da sarađuje sa američkim obavještajnim službama. Navaljni je zaprijetio da će tužiti Peskova kao odgovor.

 

(rt.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije