Connect with us

Evropa

UJEDINJENO KRALJEVSTVO: Najveći ekonomski pad u više od 300 godina

Published

on

Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava sa najgorom recesijom od Velikog mraza 1709. godine – dok su američke kolonije još uvijek bile britanske, a Bendžamin Frenklin imao samo 3 godine.

Stanovnici trguju na pijaci Borou najmanje 800 godina. Još uvijek je otvorena, ali sada, većinom dana, skoro pa da je napuštena.

“Nemoguće je izdržati, zaista. Morali smo biti vrlo oprezni i pomalo inventivni da bi preživjeli”, rekao je Čarli Foster za Holi Viliams iz CBS Njuza.

Fosterova porodica već četiri generacije prodaje voće i povrće u Londonu, zapošljavajući više od 50 ljudi. Ali morali su da ih otpuste polovinu.

Foster je rekao da ne misli da bi posao mogao preživjeti još jednu godinu dana. „Još jednu godinu, ne, ne bismo mogli da preživimo toliko dugo“, rekao je Foster.

Dok je američka ekonomija prošle godine opala za 3,5%, britanska ekonomija se smanjila za skoro 10%, a ekonomisti vjeruju da će trebati više vremena da se oporavi.

U bogatom dijelu centralnog Londona, blizu mjesta gdje se nalaze modni butici i kuće koji se prodaju na desetine miliona dolara, ljudi dobijaju namirnice i obroke u banci sa hranom. Mnogi od njih rekli su da su ih nekad smatrali srednjom klasom.

“Nikad u najluđim snovima nisam mislila da ću ikad doći ovdje, morati da uđem u banku hrane. Davala sam ljudima novac na ulici”, rekla je Džejn Ostin.

Ostin je bila kuvarica koja je radila u otmenim mjestima prije nego što je pandemija pogodila. Sada je rekla da mora da bira između grijanja stana ili kupovine hrane.

„Osjećala sam se posramljeno, da budem iskrena, osjećala sam se, ovo je bila jedna od mojih najnižih tačaka, da dođem i zatražim hranu“, rekla je Ostin.

„Ironično je da se ova banka hrane nalazi u jednom od najbogatijih područja Londona“, rekao je Viliams.

“To je ironično, apsolutno je užasno. Plaćala sam porez, a ovo dobijam. To su samo bol i muka”, odgovorila je Ostin.

Doktor Miata Fanbule, ekonomista, rekao je za CBS Njuz da je spori odgovor britanske vlade na pandemiju, zajedno sa Bregzitom, stvorio savršenu oluju ekonomskog bola.

“Postoje porodice koje bukvalno ne mogu da hrane svoju djecu. Mislim da ćemo, kako vidimo više slika o tome, osjećati da naša vlada zanemaruje ljude i da je to neprihvatljivo”, rekao je Fanbule.

Međunarodni dječiji fond za Ujedinjene nacije – UNICEF – pomogao je da se britanska djeca prvi put nahrane 2020. godine.

 

(cbsnews.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije