Connect with us

Svijet

NAJVEĆE IZLIVANJE NAFTE IKADA: Rusija preuzela krivicu

Published

on

Oko 21.000 tona nafte izlilo se u okolno tlo i vodene tokove nakon što se 29. maja srušio rezervoar za dizel. Foto: Kirill Kukhmar / TASS

Ruske vlasti rekle su da je izlivanje goriva na arktičkoj elektrani ranije 2020. godine najveće u svjetskoj istoriji, rekao je u četvrtak najviši zvaničnik za vanredne situacije.

Otprilike 21.000 tona nafte izlilo se u okolno tlo i vodene tokove u blizini grada Norilska nakon što se 29. maja srušio rezervoar za dizel koji je pripadao podružnici ruskog metalnog giganta Nornickel.

„Takva količina tečnog dizela nikada nije prolivena u istoriji čovječanstva“, rekla je državna novinska agencija RIA Novosti zamjenika ministra za vanredne situacije Aleksandra Čuprijana.

„Već smo zarobili gorivo u arktičkoj zoni“, rekao je.

Tim naučnika koje finansira Nornickel u međuvremenu je postigao optimističniji ton svojim otkrićem sposobnosti samočišćenja pet zagađenih rijeka, prema njihovom konačnom izvještaju koji je u srijedu citirala državna novinska agencija TASS.

„Mikroflora u proučavanim vodama prilagodila se naftnim proizvodima i sposobna je da učestvuje u njihovom razlaganju“, rekli su članovi takozvane Velike norilske ekspedicije koju je u avgustu organizovao Sibirski ogranak Ruske akademije nauka.

Nornickel trenutno osporava zahtjev za naknadu štete od dvije milijarde dolara ruskom državnom nadzornom organu za zaštitu životne sredine.

U drugom izvještaju Nornickel-a prošlog mjeseca je rečeno da je izlivanje nafte bilo „neizbježno“ zbog lošeg dizajna, neuspjeha u upravljanju i porasta temperature u regionu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije