Connect with us

COVID-19

HAOS U ZAGREBU ZBOG VAKCINA PROTIV KORONE: Opsada ambasade Rusije

Published

on

Foto: Pixabay

Hiljade građana Hrvatske kontaktiralo je ovih dana Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom protiv koronavirusa. Međutim, hrvatske vlasti zasad nisu uputile zvaničan zahtjev u vezi nabavke Sputnjika V, prenosi Večernji list.

List navodi da je ruska ambasada “pod opsadom” Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja građana Hrvatske upućenih putem telefona ili mejla, o tome kako doći do ruske vakcine.

Građani, među kojima i ruski državljani u Hrvatskoj, pitaju mogu li se vakcinisati u ruskoj ambasadi ili tamo kupiti vakcinu, gdje i kako mogu do cjepiva, dok pojedini pitaju mogu li otputovati u Rusiju i tamo primiti Sputnjik V, piše zagrebački dnevnik.

“Naravno da bismo željeli da pomognemo, ali mi ne vakcnišemo niti nabavljamo vakcine”, rekli su u ambasadi za Večernji list i dodali da u Rusiji vakcinišu samo ruske državljane.

Kako navode u ruskoj Ambasadi, za uvoz bilo kakvih ljekova u Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Evropske unije.

Sagovornici lista, ističu da je “ambasada spremna da uloži sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga i za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti”.

“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruske vakcine”, kažu u Ambasadi i dodaju da se ni osoblje ambasade još nije vakcinisalo, jer u Rusiju ne idu zbog problema s direktnim putovanjima.

Prema informacijama hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, strane diplomate koje borave u Hrvatskoj vakcinisaće se prema rasporedu u Hrvatskoj koji najprije uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima, starije od 65 godina i ugrožene grupe.

List navodi da je veliki interes za ruskom vakcinom nastao poslije objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja Sputnjika V u časopisu Lanset početkom februara. Podsjeća se da je proizvodnja Sputnjika V kritikovana najviše zbog brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko nedavno je u intervjuu Večernjem listu istakao da su spremni da razmotre konkretne detalje isporuke doza Sputnjik V Hrvatskoj, ako ga ona zatraži.

U tekstu podsjećaju da je u EU samo Mađarska nabavila ruske vakcine, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Evropske agencije za ljekove koja prethodno mora da dobije aplikaciju od proizvođača.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije