Connect with us

COVID-19

SZO: Teško da je korona procurila iz Instituta u Vuhanu

Published

on

Foto: Beta/AP

Član tima Svjetske dravstvene organizacije (SZO) i zamjenik direktora Instituta Paster u Sankt Peterburgu Vladimir Dedkov iznio je sumnje u tvrdnje da je korona virus “procurio” iz laboratorije kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu, objavio je Sputnjik.

Stručnjaci SZO koji istražuju porijeklo pandemije korona virusa posjetili su u srijedu Institut u Vuhanu.

Dedkov je rekao da je laboratorija u tom institutu veoma dobro opremljena i naveo da je “teško pomisliti da je nešto procurilo odavde”.

U članku Sputnjika, koji je prenijela Kineska medijska grupa (CMG) se navodi da je laboratorija pod strogim mjerama bezbjednosti, odnosno na najvišem nivou biobezbjednosti (BSL-4)u zemlji.

Drugi član tima SZO Piter Dasak je rekao da dobro poznaje tu laboratoriju i da su u njoj ostvarena brojna dostignuća u oblasti naučnog istraživanja. On je dodao i da su neki ljudi željeli da uprljaju čast te laboratorije i da je diskredituju što je, kako je naveo, “veoma ironično”.

Poslije obilaska pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, Dedkov je rekao da, čak i da je korona virus potekao iz drugog mjesta, na toj pijaci su postojali povoljni uslovi za širenje virusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije