Connect with us

COVID-19

SZO: Ne podržavamo kovid pasoše EU, radimo na digitalnom sertifikatu

Published

on

Iz Svjetske zdravstvene organizacije danas su saopštili da ovo međunarodno tijelo nije za kovid pasoše, samo dan nakon što je Evropska komisija iznijela predloge za “digitalnu zelenu propusnicu” u EU.

“U ovoj fazi ne podržavamo da vakcinacija određuje da li možete da putujete u inostranstvo ili ne”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, prenosi Juronjuz.

“Podržavamo vakcinaciju, i to bilo kojom vakcinom, da se napravi dokumentacija, bilo da je papirna ili poželjno digitalna, zbog čega SZO radi na pametnom digitalnom sertifikatu. Ali ovo je nešto drugačija vrsta pasoša”, rekao je.

Ketrin Smolvud, koja je zadužena za vanredne situacije u SZO za Evropu, rekla je da to tijelo trenutno gleda “detalje najava koje je dala Evropska komisija”.

U saopštenju se navodi da je “bilo jasno da se nova zelena propusnica neće koristiti kao pasoš za vakcinu i da njen nedostatak neće spriječiti putovanje ljudi unutar Evropske unije”, rekla je ona.

Kluge je rekao da je razlog zašto agencija nije podržala kovid pasoše (pasoše o vakcinama) je prije svega etičan, s obzirom na globalnu nestašicu vakcina.

“Dakle, ovo bi povećalo jednakost”, rekao je on.

Postoje i naučni razlozi.

“Još nismo sigurni koliko dugo traje imunitet nakon što osoba primi vakcinu protiv Kovida-19”, rekao je on.

“Ako primite vakcinu, zaštićeni ste, ali ipak možete prenijeti zarazu”, dodao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije