Connect with us

Društvo

ĐORĐIJE BLAŽIĆ: Zakoni se ne smiju donositi preko koljena

Published

on

Foto: TVCG

Profesor i dekan Fakulteta za državne i evropske studije, Đorđije Blažić, kazao je da je negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona očekivano.

VK je, kako navodi, izmjene tužilačkih zakona posmatrala sa aspekta međunarodnog prava i njihove primjedbe imaju osnova.

“Posebno ima osnova ono što se nije smjelo nikako dozvoliti, a naša je unutrašnja stvar, da se izmjene zakona donose preko koljena”, poručio je Blažić, gostujući u Dnevniku TVCG.

On je kazao da se zakoni moraju donositi uz određene procedure, iz čega se ne može isključiti javnost. Taj zakon je, kako dodaje, morao da ide na javnu raspravu.

Drugi problem je, navodi Blažić, što institucije u Crnoj Gori nijesu državne već partijske. Rješenje se mora tražiti u okviru međunarodnog, ali i unutrašnjeg pravnog okvira.

“Problem koji će sjutra imati, i da se sve ovo završi kod izrade zakona, jeste Tužilački savjet. I ustavni konflikt interesa”, ocijenio je Blažić.

To pitanje se, dodaje, mora riješavati na adekvatan način, koji je u interesu javnosti, a ne Vlade, parlamenta, ili bilo koga drugog.

“Vlada da traži disciplinsku odgovornost”

Za njega nije sporno da treba “pročešljati” kadrove, ne samo u tužilaštvu, već i u drugim institucijama, ali pita šta je sa disciplinskom odgovornošću.

“Zašto Vlada ne traži od tužilaštva da, ako već ima dokaza da se radi kako se radi, i da taj rad povlači sa sobom čak i prestanak radnog odnosa kao najtežu disciplinsku sankciju, a koja povlači sa sobom uključuje eventualno i krivičnu odgovornost. To zahtijeva duže vremena, ali bolje i to nego ulaziti u zone u koje smo ušli”, kazao je Blažić.

Naglašava da mišljenje VK nema formalno – pravno obavezujuću snagu, ali ima sadržinski obavezujuću, poručio je Blažić.

On smatra da smo sa ovim najavama ušli u parlamentarnu krizu, koja može da produkuje ili raspuštanje Skupštine ili ozbiljnu rekonstrukciju Vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije