Connect with us

Politika

BLAŽIĆ: Nedopustivo je da DIK ne radi svoj posao

Published

on

Pošto DIK nije uradio svoj dio posla onda je Skupština uradila taj dio posla: Blažić - Foto: RTCG

Nedopustivo je da Državna izborna komisija (DIK) ne radi ono što je njena dužnost, kazao je profesor Đorđije Blažić u izjavi za Radio Crne Gore. On je prokomentarisao jučerašnju odluku DIK-a da poslanici Suadi Zoronjić ne verifikuje mandat.

Skupština Crne Gore verifikovala je sinoć mandat poslanici koalicije “Crno na bijelo”, nakon što je DIK odbio da to učini.

“Pošto DIK nije uradio svoj dio posla onda je Skupština uradila taj dio posla, po jednostavnom principu ko ima veće pravi, ima i manje pravo”, kazao je Blažić u izjavi za Radio CG.

Blažić ističe da se ne smije desiti da organi ne ostvaraju svoje funkcije. On pojašnjava da je pitanje popunjavanja poslaničkih mjesta uređeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika, u kojem je jedan dio nadležnosti vezan za DIK, a drugi za Skupštinu Crne Gore.

Blažić kaže da je po zakonu DIK utvrđuje koji je sljedeći poslanik koji stupa na poslaničku funkciju, kada njegovom prethodniku prestaje mandat.

“DIK samo konstatuje na osnovu 104. člana koji je sljedeći kandidat, koji treba da bude poslanik, da stupu na mjesto poslanika koji je podnio ostavku, i ona to obavještenje dostavlja Skupštini CG. DIK tu ništa ne odlučuje, ne donosi nikakav konstuktivni akt samo obavještava Skupštinu da taj mandat pripada poslanik – tome i tome. Skupština ne donosi nikakava konstitutivni akt u smislu da odlučuje to taj poslanik. Skup kao i DIK donosi samo deklaratornu odluku kojom kontuje činjenicu da je poslanik, po sili, zakona – taj i taj”, pojasnio je Blažić.

Kako navodi u takvim situacijama imamo samo deklarativne odluke, bez donošenja bilo kakvog akta kojim bi odlučivali – DIK ili Skupština.

“Iz jednostavnog razloga, jer o tome ne odlučuju ni DIK, ni Skupština, o tome su odlučili građani na izborima i tu se završava sva procedura”, naveo je Blažić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Andrija

    29.12.2020. at 15:20

    Ali odlucuje i potpisuje i Predśednik. Rano ste se poradovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije