Connect with us

Politika

BLAŽIĆ: Kad padne premijer – pada Vlada

Published

on

Doktor pravnik nauka, profesor Đorđije Blažić kazao je da se novi premijer ne može birati u sastavu ovog parlamenta. Kad padne premijer – pada kompletna Vlada i Ustav je tu jasan, kazao je on u Jutarnjem programu TVCG.

Komentarišući neuspjele pregovore parlamentarne većine, Blažić kaže da oni mogu razgovarati godinama, dok cijene osnovnih životnih namirnica rastu.

“Kad treba da se razgovara pozicijama i udomljenjima onda se otvaraju priče, a ne otvaraju se priče o građanima Crne Gore, 50.000 nezaposlenih. O tome niko ne priča. Onda se ja pitam kome služi vlast? Sebi i za sebe”, kaže Blažić.

On ističe da se novi premijer ne može birati u sastavu ovog Parlamenta.

“Zato što ustavno-pravno Vlada i Skupština imaju vezane mandate i zavise jedno od drugog”, objašnjava Blažić.

Vlada ima ovlašćenje da raspusti Skupštinu, a Skupštna može da izglasa nepovjerenje Vladi i razriješi cijelu Vladu.

“Mehanizmi kontrole postoje i dešava se situacija gdje se govori o prestanku rada Vlade ili rekonstrukciji”, kazao je on.

Blažić objašnjava da Vlada kojoj prestaje mandat radi do izbora nove.

“To je ključni trenutak. Tu ključnu ulogu igra Ustav i predsjednik države. Ta se Vlada bira samo nakon parlamentarnih izbora. Nema drugog modela. Zato što samo u toj situaciji, kad prestane mandat Parlamentu, da predsjednik koristi svoja ustavna ovlašćenja raspisivanja izbora, a on predlaže mandartara u roku od 30 dana. I tu je tačka, nema dalje diskusije”, objašnjava profesor.

Izbor Vlade, po njegovim riječima je moguć, ali nakon sprovedenih parlamentarnih izbora.

Objašnjava da rekonstrukcija Vlade podrazumijeva da premijer ostane.

“Premijer može da traži razriješenje svih 17 ministara i potpredsjednika i Skupština može da glasa, ali to je Vlada u mandatu premijera. Kad padne premijer pada kompletna Vlada. U toj situaciji Ustav je eksplicitan. Vlada nastavlja da radi do izbora, a kad su izbori? Samo nakon parlamentarnih”, objasnio je profesor.

Vlast postoji za sebe, a ne za narod u autokratskim režimima, kazao je on, a takvo je stanje u Crnoj Gori.

“Postoji li sporazum koji su oni potpisali? Postoji. Jesu li uradili išta – da ja znam nijesu, osim tužilačkih zakona”, kazao je Blažić.

Zaključio je da na ovakav način nema izlaska iz političkog lavirinta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije