Connect with us

Društvo

KRIVOKAPIĆ: Nećemo zapošljavati po pripadnosti bilo kome, samo na osnovu stručnosti

Published

on

Pozvao sve građane da pažljivo prate konkurse: Krivokapić - Foto: Vlada Crne Gore

Zapošljavanje u javnoj upravi biće spovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata, poručio je premijer Zdravko Krivokapić. On je istakao da pripadnost bilo kojoj organizaciji, naciji ili vjeri neće biti kriterijum za rad u državnim organima.

Krivokapić je kazao da je Vlada, u skladu sa zakonom, nadležna za proces imenovanja i postavljenja visoko-rukovodnog kadra u organima državne uprave, kao i u većini drugih institucija javnog sektora.

„S tim u vezi, ističem da će svako imenovanje i postavljenje u institucijama javnog sektora, za koja je nadležna Vlada, biti sprovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata. To je programski definisan cilj ove Vlade od kojeg nećemo odstupiti“, poručio je Krivokapić.

To, kako je pojasnio, znači da će Vlada osigurati da se na ključnim pozicijama, u javnom sektoru, bira kvalitetan kadar, uz poštovanje svih zakonskih rješenja.

On je rekao da će se, shodno pozitivnim propisima, sprovesti transparentni javni konkursi čiji cilj će biti selekcija najkvalifikovanijeg i najstručnijeg kadra.

„Tako odabrani službenici pomoći će nam da imamo efikasniju javnu upravu i da se skoncentrišemo na upotrebu znanja i ekspertiza u zahtjevnim unutrašnjim i spoljno-političkim procesima, sa posebnim akcentom na proces pridruživanja Evropskoj uniji i obezbjeđivanje kvalitetnijeg života svih građana i građanki“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da Vlada ohrabruje sve stručne građane i građanke, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, da sa pažnjom prate objavljivanje konkursa za zapošljavanje u državnim organima.

„Da prepoznaju pozicije koje bi odgovarale njihovim kvalifikacijama i u skladu sa tim participiraju u procesu selekcije“, dodao je Krivokapić.

On je rekao da je dao instrukciju svim članovima Vlade da, prije predlaganja vršilaca dužnosti za pojedine pozicije u institucijama javnog sektora, obave razgovor sa potencijalnim kandidatima i o tome sačine izvještaj.

Taj izvještaj, kako je naveo, mora biti dostavljen Vladi uz svaki predlog za određivanje vršilaca dužnosti i mora sadržati razloge zbog kojih se daje određeni predlog.

„Napominjem da se predlog za određivanje vršioca dužnosti, uz koji ne bude dostavljen navedeni izvještaj, neće razmatrati na Vladi“, poručio je Krivokapić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije