Connect with us

Društvo

ZEKOVIĆ: Zabrinjavajuća činjenica tri incidenta u Nikšiću za 24 sata, sa nacionalnom i političkom pozadinom

Published

on

Zeković

U Nikšiću u protekla 24 sata dogodila su se tri incidenta po nacionalnoj i političkoj osnovi. Ta činjenica treba da sve zabrine, saopštio je dugogodišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

“To što neki akteri tih događaja ne žele javno eksponiranje svog iskustva je njihovo pravo, ali to ne znači da se zaoštravanje ne dešava. Znam da neki od njih imaju i obzira prema ukupnoj situaciji jer ne žele da je komplikuju. Stalo im je do spuštanja tenzija. Nekima je, razumljivo, stalo do bezbjednosti najbližih u daljoj budućnosti”, navodi Zeković.

Kako dodaje u saopštenju, nemaju rezervni grad za život, opredjeljuju se za ćutanje i “nejasnoću” motiva, prihvataju “pomirenje” na način da ne žele preduzimanje mjera. Ali sve to, smatra Zeković, ne umanjuje činjenicu da nam se iz sve izraženijih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela dešava, pored verbalnog, i fizičko nasilje.

“Ovako izražene vjerske, nacionalne i političke podjele naše lokalne zajednice i crnogorsko društvo u cjelini ne mogu i neće učiniti funkcionalnijim. Ovo će se neminovno odraziti na naš dalji život i razvoj, a potreba da jedna grupa, jedna politika, jedna vjerska zajednica dominira u odnosu na sve ostalo u društvu može voditi radikalizaciji i konfliktu. Ohrabrimo i radujmo se promjenama na bolje, ali ne podupirimo i ne veličajmo potrebu za dominacijom i ne aplaudirajmo nasilju”, zaključuje Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije