Connect with us

Ekonomija

MKI: Razmatra se mogućnost smanjenja putarine za Sozinu za lokalno stanovništvo

Published

on

Ministarstvo kapitalnih investicija razmotriće predlog da pojeftini prolaz kroz tunel Sozina.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) razmotriće mogućnost da bar lokalno stanovništvo plaća manje od 2,5 eura za prolaz kroz tunel Sozina putničkim automobilom.

Političke partije koje čine aktuelnu većinu u Skupštini, a koje su kritikovale prethodnu DPS vlast zbog sistema naplate putarine, očekuju od Ministarstva da smanji cijenu, makar za lokalno stanovništvo Crmnice i Virpazara koje svakodnevno prolazi kroz tunel.

Odbornik Demokrata u barskoj Skupštini Momčilo Leković “Vijestima” je kazao da se nada da će MKI sjesti za sto sa novom upravom “Monteputa”, koja još nije izabrana a gazduje tunelom, kako bi sagledala postojeću inicijativu građana i pronašla rješenje “u interesu svih strana, a naročito građana Bara”.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su naveli da će sa predlogom smanjenja putarine ići prema nadležnim organima, “uz nadu da će aktuelna vlast imati više osjećaja za potrebe građana”.

“SNP smatra da je vrijeme da se misli na građane, a posebno na one koji žive u blizini tunela i koji ga svakodnevno koriste, te da se putarina smanji kako bi im se olakšale prilike i omogućilo da vode pristojan život”.

Iz MKI su u odgovoru “Vijestima” naveli da će nakon očekivanih promjena u menadžmentu “Monteputa” zajedno napraviti finansijsku analizu i razmotriti mogućnost smanjenja cijene putarine, kao i drugih mehanizama kako bi eventualno pomogli lokalnim zajednicama, “uz sve razumijevanje za troškove koje građani imaju”.

Iz SNP-a kao razlog smanjenja putarine navode to što je tunel sam sebe otplatio.

“Tunel Sozina godinama pozitivno posluje i ima dobit od nekoliko stotina hiljada eura. Prema dostupnim podacima, izgradnja Sozine je koštala oko 75 miliona eura, a ta cifra je već prije nekoliko godina premašena (od prihoda). Smanjenje putarine trebalo bi u prvom redu da se odnosi na lokalno stanovništvo koje je primorano da svakodnevno prolazi kroz Sozinu, a potom i na sve državljane Crne Gore. Poznato je da u evropskim gradovima na nekim tunelima postoji praksa da se oni ne naplaćuju, dok bivša vlast nikada nije uzela u razmatranje moguće olakšice za građane Bara i Ulcinja”.

Zahtjev koji su Demokrate uputile u maju prošle godine “Monteputu” s ciljem smanjenja cijena putarine, direktor kompanije Jonuz Mujević odbacio je kao neosnovan, navodeći da bi svaka promjena politike naplate putarine za korišćenje tunela ugrozila pozitivno poslovanje kompanije.

Tada je naveo i da bi prihvatanjem inicijative za besplatan prolazak mještana sa područja Virpazara i Crmnice kroz tunel Sozina, diskriminisali ostale korisnike tunela, što bi dovelo do moguće zloupotrebe i postavljanja sličnih zahtjeva.

Leković je ocijenio da su godinama najviše diskriminisani stanovnici Bara Crmničani i stanovnici Virpazara, ali i ostali koji žive u blizini Skadarskog jezera, odnosno Ostrosa i Krajine.

Izgradnja tunela “Sozine” koji je otvoren 2005. godine koštala je oko 74 miliona eura. Ukupno zaduženje za gradnju tunela iznosilo je 47,28 miliona eura. Ostalo je da se vrati još 15,7 miliona eura, a posljednja rata dospijeva 2030.

Od otvaranja tunela, cijena putarine nije mijenjana, uprkos najavama prethodne vlasti da će se ona u potpunosti ukinuti otplatom uloženih sredstava.

Iz Opštine Bar na čijem je čelu Dušan Raičević (DPS), kazali su da podržavaju inicijativu kojom se traži potpuno ukidanje putarine za lokalno stanovništvo.

Oni navode da su se Opština i “Monteput“ ranije dogovorili da 30.000 eura od dobiti kompanije ide za kupovinu karata za mještane koji žive u Crmnici i rade u Baru. Navode da ta donacija nije bila dovoljna, pa je Savjet Mjesne zajednice Crmnica donio odluku da se karte prioritetno obezbijede svim stanovnicima Crmnice koji rade u Baru.

“Pitanje prolaska kroz tunel Sozina, koji na izvjestan način, a najprije finansijski, naše sugrađane iz regije iza tunela ograđuje od neograničene putne komunikacije sa primorskim dijelom opštine, zahtijeva održivo i trajno rješenje koje će omogućiti lokalnom stanovništvu besplatan prolaz kroz tunel Sozina“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije