Connect with us

Magazin

MARIĆ & RAKOVIĆ: Dolje mijenjaju identitet kao čarape, crnogorski separatisti su kulturno inferiorni u odnosu na Srbe

Published

on

Srpski novinar Milomir Marić ponovo je danas u svom stilu vodio emisiju „Dobro jutro Srbijo“ na svoju omiljenu temu – Crnogorci i njihova mentalna stanja.

Za tu temu pozvao je najadekvatnijeg sagovornika – istoričara Aleksandra Rakovića, čija je specijalnost upravo priča o Crnogorcima kao feleričnoj naciji.

Njih dvojica prvo su se osvrnuli na politički situaciju u Crnoj Gori, zbog koje su izrazili nezadovoljstvo jer se, po njihovoj ocjeni – demontaža režima Mila Đukanovića ne odvija ni željenom dinamikom, niti željenim tokom. Konstatovano je da je glavna smetnja tome premijer Zdravko Krivokapić, i „trijumvirat koji vlada iz sjenke“ – Miško Perović, Željko Ivanović i Gojko Perović. „Evo, vidjeli smo da i potpredsjednik Vlade Dritan  Abazović zamjera premijeru Krivokapiću da je on taj ko je smetnja da se obračuna sa ljudima Mila Đukanovića“, kazao je Marić, zaboravljajući da je upravo Abazović na čelu koalicije čiji su osnivači M. Perović i Ivanović.

Njih dvojica su konstatovali i da Crnogorci mijenjaju svoj identitet kao što drugi mijenjaju čarape.

„Da je bilo više hrabrosti, moglo je da dođe do demontaže tog sistema. Ovdje DPS čvrsto stoji već više od pola godine, ništa se nije dogodilo. DPS-ova duboka država sama sebe može da brani. Tu su bili najsrbofobičniji kadrovi. Da bi se neko obračunao sa tom struktorom, mora biti neko ko ima i jaku ideologoju i jaku strukturu, a to je mogao samo Demokratski front“, kazao je Raković.

Na Marićevu opasku da je Abazović radikalniji u obračunu sa sistemom nego Srbi u Crnoj Gori, Raković je kazao da nema takav utisak.

„Zdravko Krivokapić je marioneta. Njega su Srbi doveli na vlast, ali on zastupa jednu koaliciju koja radi iza zavjese i tu ključnu ulogu imaju ova dvojica iz Vijesti, ne znam kako se zovu…“ „Miško Perović i Željko Ivanović. I Gojko Perović, rektor Bogoslovije, koji zastupa Crkvu i Srbe. On je dio tog trijumvirata koji vlada Crnom Gorom“, dopunio ga je Marić.

„On ne zastupa i crkvu, a ne zastupa ni Srbe“, kazao je Raković. „Kada se ispoštuje volja građana koji su glasali na izborima i kada o formiranju vlade i o premijeru ne budu više odlučivali ljudi koji nisu učestvovali na izborima, tada će se razmontirati“, kazao je Raković.

„Oni smatraju da vi hoćete da Crnu Gori vratite u mračnu prošlost filmova Živka Nikolića, gospodina Goluže i da su oni već ušli u NATO i da im mi zavidimo, da su oni Evroljani, a mi smo ostali Balkanci“, kazao je Marić.

„Nikada im nijesmo zavidjeli. A pritom, ja držim da su  crnogorski separatisti kulturno inferiorni u odnosu na Srbe. I to se i pokazuje. Oni su pokušali i da kulturološkom inferiornošću proguraju neku priču o nekom novom identitetu, o događajima koji se nikada nijesu dogodili i da formiraju novi identitet. Kako se to kod njih završilo? Potpunim porazom te njihove ideje“, kazao je Raković.

Marić je davao šlag na tortu opaskama da su Crnogorci najgori narod, da čas hoće da budu Srbi, čas Crnogorci i citirao navodne Đukanovićeve riječi, kako je jedino rušeći mostove prema Srbiji mogao postići da Crnogorci postanu poseban narod..

„Tu je Đukanović u pravu. To stanovništvo tamo mijenja identitete kao što drugi mijenjaju čarape. To je nevjerovatno, I ne samo to – pitao sam jednog poslanika SNP-a, onog starog SNP-a početkom 2000-tih godina, pitao sam ga u saveznoj skupštini – da li ste Vi Srbin, Crnogorac ili Jugosloven? A on mi je rekao – svo troje“, kazao je Raković.

Marić je poentirao podsjećajući na „aferu Mašan“: „Crnogorci imaju taj kuršlus u mozgu. Samo je bitno da izvrše taj prelom.“

1 Comment

1 Komentar

  1. Milan

    29.03.2021. at 21:28

    Ova junacina ispod suknje laze sebe. Najbitnije je da je konacno uzet u razmatranje kao zamorac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije