Connect with us

Integracije

BILČIK: Sljedeća godina može biti odlučujuća za reformske napore

Published

on

EU spremna da pomogne Crnoj Gori politički i ekonomski: Bilčik - Foto: EU

Proces proširenja nije blokiran, a Crna Gora je u njemu jasan predvodnik sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima, rekao je predsjedavajući Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

On je kazao da se nada da bi sljedeća godina mogla biti odlučujuća za reformske napore nove Vlade, koje bi Crnu Goru približile pristupanju Evropskoj uniji (EU).

“Izvještaj Evropske komisije za ovu godinu služi kao nacrt za put naprijed za Crnu Goru kako bi započela zatvaranje poglavlja i krenula naprijed evropskim putem”, naveo je Bilčik.

On tvrdi da su ga premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru prošle sedmice uvjerili da je evropski put Crne Gore prioritet.

“Sljedeći mjeseci će se uveliko koncentrisati na oporavak od zdravstvene krize i crnogorski politički lideri moraće da se fokusiraju na zaštitu života i egzistencije građana, kao i sprovođenje važnih domaćih reformi, posebno povezanih sa vladavinom prava, pravosuđem i izbornim uslovima”, rekao je Bilčik.

On je poručio da je EU spremna da pomogne Crnoj Gori politički i ekonomski, na primjer kroz Ekonomski investicioni plan.

“Želio bih da pozitivno podvučem miran i uredan transfer vlasti u novu koaliciju i konstruktivnu ulogu koju je odlazeća vlada takođe igrala u tranziciji vlasti”, naveo je Bilčik.

On je pozdravio proaktivne i pozitivne poruke koje je dobio od nove vlasti, posebno o izgradnji konstruktivnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Srbiju.

“Potrebno nam je odgovorno političko vođstvo širom Zapadnog Balkana, koje će u prvi plan staviti evropsku agendu bilateralnih i regionalnih odnosa”, rekao je Bilčik.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije