Connect with us

Politika

DIK: Nije bilo zakonskih uslova za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta

Published

on

Foto: dik.co.me

Državna izborna komisija (DIK) nije odbila da verifikuje mandat poslanici Suadi Zoronjić, nego je zauzela stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine, saopštili su članovi DIK-a koji su glasali protiv verifikacije mandata.

U saopštenju koje potpisuju Nataša Pešić, Mersudin Dautović, Andrija Radman, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić navodi se da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika jasno utvrđena nadležnost Dik-a da jedino on može izdati uvjerenje poslaniku i dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta Skupštini.

„Mi, članovi DIK-a, informišemo javnost da smo u obavljanju svojih nadležnosti obavezni pridržaviti se Ustava i pozitivnih propisa u Crnoj Gori“, kazali su članovi Komisije i ponovili na čemu temelje stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunjavanje poslaničkog mjesta u Skupštini Crne Gore.

Oni su podsjetili da poslaniku prestaje mandat danom podnošenja ostavke, da se o ostavci obavještava predsjednik Skupštine koji je dostavlja svim poslanicima, da ostavku i prestanak mandata poslanika konstatuje Parlament na sjednici na kojoj je ostavka podnijeta ili na prvoj narednoj, i o prestanku mandata obavještava DIK.

Članovi DIK-a podsjećaju da predsjednik Skupštine otvara sjednicu skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja odbornika, odnosno kvorum, koji je potreban za početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje.

„Imajući u vidu činjenice na koje su nam ukazali pojedini klubovi poslanika Skupštine, u aktu dostavljenom DIK-u, a analizirajući odredbe Poslovnika Skupštine, stava smo da sjednica nije mogla početi sa radom zbog nedostatka kvoruma“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, shodno tome, ostavka poslanika Filipa Adžića nije mogla biti ni punovažno konstatovana, što je osnov da DIK odlučuje.

„Stava smo da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi, i to podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja DIK-a o upražnjenom poslaničkom mjestu“, kazali su članovi Komisije.

Dakle, kako su naveli, DIK nije odbio da verifikuje mandat poslaniku, nego je zauzeo stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta.

„Iz razloga izostanka rješavanja prethodnog pitanja od strane Skupštine – pravno valjana konstatacija prestanka mandata poslaniku, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije