Connect with us

Politika

PLUGČIJEVA: Politička kriza ne čini državu atraktivnom za turiste

Published

on

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Maglena Plugčijeva istakla je da bojkot parlamenta nije konstruktivno rješenje, te da politička kriza, između ostalog, ne čini državu atraktivnom destinacijom za turiste.

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Bugarskom sastala se danas sa Meglenom Plugčijevom (Meglena Plugtschieva), ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori.

Tokom konstruktivnog razgovora konstatovano je da se kontinuirani trend prijateljskih odnosa i plodonosne saradnje Crne Gore i Republike Bugarske dodatno afirmiše formiranjem grupa prijateljstva, kao efikasnog mehanizma za intenziviranje međuparlamentarne saradnje.

Plugčijeva je izrazila je zadovoljstvo povodom formiranja Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Bugarskom, uz uvjerenje da će se kontinuitet dinamične saradnje na nivou grupa prijateljstva nastaviti.

Istakla je značaj istrajavanja Crne Gore na evropskom putu, uz osvrt na bugarsko iskustvo i pozitivan trend koji je država počela da bilježi već u fazi pretpristupnih pregovora.

Istakla je, takođe, da je ekonomska situacija od ključne važnosti, uz osvrt na konkretnu pomoć koju je Bugarska pružila našoj zemlji, u vidu realizacije brojnih projekata finansiranih od strane bugarske vlade.

Bugarska ambasadorka je naglasila da njena država stoji na raspolaganju Crnoj Gori za svaki vid ekspertske pomoći u kontekstu evropske integracije.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Grupe prijateljstva sa Bugarskom Miodrag Lekić istakao je da su evropske integracije Crne Gore spoljno-politički prioritet naše države, kako bi do kraja uhvatili korak sa civilizovanim demokratskim zemljama.

Ukazao je da podijeljenost društva nije izraz napretka i sazrijevanja, već obratno, te da je od vitalnog značaja da demokratske snage u Crnoj Gori redefinišu koncept suživota.

Miodrag Lekić je naglasio da su postignuti značajni rezultati u odnosima dvije zemlje, što je bitna pretpostavka da se ostvari kontinuitet i njihovo još sadržajnije unapređenje u obostranom interesu.

Članica Grupe prijateljstva poslanica Zdenka Popović istakla je da je Bugarska ulaskom u Evropsku uniju postigla impresivne rezultate na ekonomskom planu.

Posebno je naglasila značaj mladih ljudi i neophodnost obezbjeđivanja adekvatnih mogućnosti za njihov rad i napredak, kako bi bili motivisani da ostanu u Crnoj Gori, što je Bugarskoj pošlo za rukom članstvom u Evropskoj uniji.

“Sagovornici su se saglasili da postoje sve pretpostavke za dodatno dinamiziranje međuparlamentarne saradnje, što će se konkretizovati i formiranjem Grupe prijateljstva Parlamenta Bugarske sa Crnom Gorom, nakon konstituisanja Narodne skupštine Republike Bugarske”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije