Connect with us

Politika

SIJARTO: Podrška Mađarske evropskoj integraciji Crne Gore

Published

on

Foto: Attila Kovacs/MTI via AP

Mađarska će nastaviti da podržava evropsku integraciju Crne Gore, kazao je ministar vanjskih poslova i trgovine te države Peter Sijarto na sastanku sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem.

Sijarto je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, pohvalio napore Crne Gore na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

On je poručio da će Mađarska nastaviti da snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore.

Sijarto je podsjetio da Mađarska doprinosi unapređenju pregovaračkog procesa Crne Gore kroz angažman dva eksperta za oblast pravosuđa i evropske integracije.

„Što je jasna potvrda našeg zalaganja za članstvo Crne Gore u EU“, kazao je on.

Sijarto je poručio da je izuzetno važno da EU iskaže dodatno interesovanje za politiku proširenja i preduzme aktivnosti u cilju ubrzanja tog procesa.

On je, u pogledu suočavanja sa izazovima koje je nametnula pandemija, kazao da je Mađarska spremna da pomogne Crnoj Gori u dobavljanju i transportu vakcina, pa je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije po tom pitanju.

Radulović je naveo da je zadovoljan sadržajnim bilateralnim odnosima, koje karakteriše visok stepen institucionalnog i političkog dijaloga.

„Ovo je moja druga posjeta inostranstvu otkad sam preuzeo dužnost, što predstavlja snažnu potvrdu prijateljskih odnosa naše dvije države“, rekao je on.

Radulović je ukazao na značaj podrške Mađarske u pogledu pristupanja Crne Gore NATO, kao i pregovora sa EU.

„Mađarska posvećenost procesu integracije čitavog Zapadnog Balkana u evropsku porodicu predstavlja dodatan impuls socio-ekonomskim reformama u Regionu“, rekao je Radulović.

On je informisao Sijarta o naporima i reformama koje preuzima nova Vlada kako bi intenzivirala proces pregovora, i kazao da je uvjeren da će Crna Gora i dalje imati političku i ekspertsku podršku prijatelja iz Mađarske.

Kako je saopšteno, Radulović i Sijarto su potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa „Stipendium Hungaricum“ za period od naredne do 2023. godine.

„Koji će predstavljati bazu za mobilnost naših studenata, kao podsticaja za dalje jačanje prijateljskih veza naših naroda“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o značaju ekonomske diplomatije i razmotrena mogućnost prenošenja mađarskih iskustava i primjera dobre prakse u tom kontekstu.

Sijarto je rekao da je zadovoljan prisustvom kredibilnih mađarskih kompanija u Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije se u Budimpešti sastao i sa potpredsjednikom Parlamenta Mađarske Ištvanom Jakobom.

Sagovornici su, kako je saopšteno, istakli značaj međuparlamentarne saradnje i potrebu daljeg intenziviranja kontakata dvije savezničke države u pogledu svih pitanja od obostranog interesa.

Radulović je, na kraju zvaničnog dijela posjete, održao predavanje na mađarskom Institutu za vanjske poslove i trgovinu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije