Povežite se sa nama

Politika

SNP: “Nova vlast mora popraviti položaj Crne Gore”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Nova vlast mora učiniti sve da popravi položaj Crne Gore, tj. da dokažemo da možemo biti više od hibridnog režima, odnosno da možemo krenuti putem izgradnje istinske demokratije, poštovanja vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda, saopštili su iz SNP-a.

“Žalosno je konstatovati da je Crna Gora i u novom izvještaju Fridom hausa „Nacije u tranziciji“ ostala u kategoriji hibridnih režima, te da je čak pogoršala rezultat u oblasti demokratije”, navode u saopštenju.

Indeks demokratije za Crnu Goru pao je sa prošlogodišnjih 3,86 poena na 3,82 što znači da je ponovo svrstana u tranzicioni režim, odnosno državu u kojoj su vladavina prava i izborne neregularnosti među ključnim problemima.

Ističu da je u izvještaju koji se odnosi na prošlu godinu Crna Gora je opisana kao država koja lavira između autokratije i fasadne demokratije, što je još jedan šamar u lice bivšem režimu koji se koristio svim metodama da se svijetu predstavi kao primjer poštovanja demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Socijalistička narodna partija Crne Gore podsjeća na vanredno, vrlo opasno stanje u Crnoj Gori, koje je vladalo prošle godine, a koje je bilo obilježeno borbom za odbranu svetinja Mitropolije crnogorsko-primorske i siledžijskim rušenjem vlasti u Kotoru, a naročito u Budvi.

“Prošle godine je konačno postalo jasno da DPS, kojem je to godinama polazilo za rukom, više ni međunarodnu zajednicu ne može ubijediti u svoje demokratske kapacitete, pa su brojni izvještaji relevantnih organizacija prepoznali da je ova partija postala prevelik problem i teret na plećima Crne Gore”, navodi u saopštenju.

Nova vlast, kako ističu, mora učiniti sve da popravi položaj Crne Gore u ovom pogledu, tj. da dokažemo da možemo biti više od hibridnog režima, odnosno da možemo krenuti putem izgradnje istinske demokratije, poštovanja vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Dužni smo da našim građanima obezbijedimo državu u kojoj će se osjećati zaštićenim i uvaženim i na koju će moći da budu ponosni”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije