Connect with us

Evropa

HARI I MEGAN HTJELI DA ZADRŽE POČASNE TITULE: Kraljica Elizabeta II odbila

Published

on

Odmetnuti Hari i Megan htjeli su da zadrže počasne titule i funkcije.Kraljica Elizabeta im je poručila da to ne dolazi u obzir.

Odluka je konačna: princ Hari i njegova supruga Megan u dogovoru sa kraljicom Elizabetom II neće se više vraćati na dužnost aktivnih članova britanske kraljevske porodice. Hari i Megan su prije toga u nedjelju objavili da čekaju drugo dijete.

U manje od 12 mjeseci od službenog odlaska iz Londona i nastavka samostalnog života, par je potvrdio svoju odluku. Početkom 2020. šokirali su javnost objavom da će napustiti Britaniju radi samostalnog života. Krajem marta isticao je 12-mjesečni rok tokom kojeg su mogli preispitati odluku.

I u objavi vijesti o konačnom razlazu kraljevske porodice i prinčevskog para došlo je do nesuglasica, prenosi londonski Times. U službenom saopštenju objavljeno je da odluka para da odstupi od dužnosti aktivnih članova kraljevske obitelji nije kompatibilna s doživotnom javnom službom. Hari i Megan odgovorili su svojim saopštenjem: “Svi možemo živjeti život služeći. Služenje je univerzalno”.

Kako se čini, prinčevski par je htio da se riješi formalnog statusa članova kraljevske porodice, ali istovremeno i da zadrži neke titule i zaduženja. Iz kraljevske palate objavljeno je da će Hari i Megan vratiti kraljici počasne vojne funkcije i kraljevska pokroviteljstva. Pozivajući se na dva izvora, Times piše da su Hari i Megan htjeli da zadrže vojne titule i kraljevska pokroviteljstva. Razumljivo je da su razočarani, poručuju.

Portparol para rekao je da Hari i Megan ostaju posvećeni svojim dužnostima. – Kako su pokazali svojim radom u prošlosti, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa i dalje su predani dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta i ponudili su da će trajno podupirati organizacije koje su predstavljali bez obzira na službenu ulogu – rekao je njihov portparol.

Nakon razgovora sa vojvodom, kraljica je potvrdila da odstupanjem od dužnosti člana kraljevske porodice nije moguće nastaviti odgovornosti i obaveze koje idu sa životom u javnoj službi. Iako smo svi tužni zbog njihove odluke, vojvoda i vojvotkinja ostaju voljeni članovi kraljevske porodice – objavljeno je u saopštenju iz Bakingemske palate u petak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije