Connect with us

Politika

ZEKOVIĆ: Čestitka Republici Srpskoj ozbiljan incident, Krivokapić da se izvini narodima BiH

Published

on

Aleksandar Saša Zeković, Foto: Igor Šljivančanin

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, čestitanjem Dana Republike Srpske, učinio je neprijateljski čin prema BiH i iskazao nepoštovanje prema međunarodno priznatoj zemlji i njenim institucijama, ocijenio je bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.

Međunarodna zajednica, kako je podsjetio, još ranije je saopštila da je ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

“Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Povjerenje koje mu je ukazala Skupština, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, na bilo koji način, da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države. Praznik koji je Krivokapić čestitao direktno i nesporno je inspirisan 9. januarom 1992. godine kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez učešća drugih naroda i kao takav nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja”, naveo je Zeković.

On poručuje da je Krivokapićeva čestitka ozbiljan incident kojim se narušava kredibilitet institucija BIH i multietnički karakter tamošnjeg društva.

“Ljudska prava su bila sastavni dio crnogorske vanjske politike. Na regionalnom i međunarodnom planu Crna Gora je bila prepoznata po proaktivnosti i jasnoj podršci inicijativama o ljudskim pravima, izgradnji otvorenog društva i građenju dobrih odnosa sa svim susjedima. Dovoljno zabrinjavajući razlozi da se uputi momentalno izvinjenje institucijama i narodima BiH, a Skupštini Crne Gore podnese prijedlog za provjeru povjerenja aktuelnoj Vladi”, zaključio je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije